Článek
Postup
01.
Záměrně uvádím postup na přípravu špízu, pokud budete chtít přímo recept na celý gyros, mrkněte do „škoda nevědět“ níže. Pokud máte možnost, tak do masa párkrát bouchněte tenderizérem, hezky zkřehne. Pokud ne, aspoň ho trochu srovnejte paličkou na maso a rovnou nakrájejte na menší kousky, které půjdou napíchat na špíz. Maso z obou stran osolte a opepřete. Poté otrhejte větvičky rozmarýnu, tymiánu a oregana a dejte je do vyšší úzké nádoby, stonky vyhoďte. Do nádoby přidejte taky mletý česnek, papriku a olej. Vše rozmixujte najemno. Hotovou marinádu nalijte na maso a dobře promíchejte. Pokud máte možnost, maso marinujte den či dva v lednici.
02.
Nakonec maso druh po druhu napíchejte na špízy a šoupněte na rozpálený gril. Grilujte zhruba 8 až 10 minut, dokud nebude maso propečené.
Škoda nevědět / Celý gyros: Pokud chcete udělat podobný nášup jako já na obřím grilu z barelu, použijte zhruba 10 kg masa a taky desetkrát více koření, než je v tomhle receptu. Maso nekrájejte na kousky, ale rozklepejte na tenké velké plátky, skoro jako řízky, aby dobře drželo na jehle. Klidně použijte jen jeden druh, vůbec nic se nestane. Když maso budete grilovat pomalu, můžete taky vepřovou krkovici klidně nahradit levnější plecí. Maso se bude na jehle dělat asi hodinu, poté můžete odkrojit první dávku. Jednotlivé vrstvy masa se budou propékat postupně, takže ani maso v úplném středu nebude nakonec vysušené.
03.
Pusťte se do přípravy tabboulehu. Bulgur dejte do vyšší misky, osolte, opepřete a zalijte téměř dvojnásobkem vařící vody (nebo drůbežího vývaru). Misku pečlivě přiklopte nebo zakryjte fólií. Počkejte, dokud bulgur nenasákne veškerou vodu, bude to trvat asi 20 minut.
04.
Mezitím si smíchejte olej, šťávu z citronu, špetku pepře a česnek utřený se solí. Rajčata nakrájejte spolu s okurkou na menší kousky. Bylinky nasekejte na tenké nudličky a cibuli na jemné kostičky. Nakonec bulgur smíchejte se zbylými surovinami a dresinkem. Dle potřeby dochuťte a před podáváním nechte odležet a dobře vychladit!
Škoda nevědět: Nebojte se do salátu nakrájet opravdu hodně petrželky a máty, jedině tak bude mít ty správné grády. Salátová okurka se do tabboulehu normálně nedává, ale podle mě zrovna tady funguje skvěle. Proto jsem ji taky přidal.
05.
Jogurt dejte do misky, přidejte česnek utřený s trochou soli, šťávu z citronu, sůl, pepř, nasekaný kopr, olivový olej a vše zamíchejte. Poté nastrouhejte okurku, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a přidejte ji také do jogurtu. Naposledy ochutnejte a dochuťte.
06.
Maso rozdělte na talíře, přidejte kousky opečené pity, salát a tzatziki. Pokud chcete, můžete jídlo doplnit ještě o bílé a červené zelí nasekané na jemné nudličky (stačí ho promíchat s trochou soli, cukru, octa a oleje) a nastrouhanou mrkev.
Vaříte raději podle video receptu? Pak si klikněte sem.