Článek
Postup
01.
Z dýně vydlabejte semínka a buď ji jako ve videu upečte zabalenou v alobalu v celku (trvá to asi 30 minut), nebo ji nakrájejte na kostky, pokropte vodou a upečte tak (to trvá o něco méně). Z upečené dýně pak lžící snadno vydlabete změklou dužinu, kostičky budou ale potřeba rozmixovat.
02.
K dužině přidejte asi 1,5 hrnku mouky, lžičku soli a sušený česnek nebo špetku muškátového oříšku. Rukama zpracujte na hladké těsto. Nezapomeňte, že čím méně mouky přidáte, tím nadýchanější noky budou.
03.
Na pomoučené ploše pak z těsta vytvarujte asi 2 cm tlusté hady, které nožem krájejte na nočky. Vidličkou nebo rádýlkem na nich můžete ještě udělat typické vroubky.
04.
Noky vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, kdy všechny vyplavou napovrch.
05.
Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo, opečte na něm šalvěj a přidejte noky. Můžete je jen lehce prohodit nebo je opéct dokřupava. Podle chuti přidejte sýr (parmezán, Grana Padano nebo Gran Moravia) a rukolu a podávejte.
Tip
Pro jemnější strukturu můžete do těsta vmíchat vajíčko nebo trochu vařených či ve slupce pečených brambor jako v receptu na domácí bramborové gnocchi.
Druhou půlku dýně upečte také a použijte do vláčného dýňového chlebíčku se zakysanou smetanou nebo si z ní uvařte krémové dýňové rizoto.