Hlavní obsah
3,0
(275)

Stejně jako se domácí bramborové noky se nedají s těmi kupovanými vůbec srovnávat, budou vás doufám bavit i tyto dýňové. Mají krásně oranžovou barvu a jemnou chuť, která si perfektně rozumí jen tak s máslem a šalvějí.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Noky
  • 1/2 kg dýně
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička sušeného česneku
Omáčka
  • 50 g másla
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 hrst parmazánu
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
Článek

Postup

01.

Z dýně vydlabejte semínka a buď ji jako ve videu upečte zabalenou v alobalu v celku (trvá to asi 30 minut), nebo ji nakrájejte na kostky, pokropte vodou a upečte tak (to trvá o něco méně). Z upečené dýně pak lžící snadno vydlabete změklou dužinu, kostičky budou ale potřeba rozmixovat.

02.

K dužině přidejte asi 1,5 hrnku mouky, lžičku soli a sušený česnek nebo špetku muškátového oříšku. Rukama zpracujte na hladké těsto. Nezapomeňte, že čím méně mouky přidáte, tím nadýchanější noky budou.

03.

Na pomoučené ploše pak z těsta vytvarujte asi 2 cm tlusté hady, které nožem krájejte na nočky. Vidličkou nebo rádýlkem na nich můžete ještě udělat typické vroubky.

04.

Noky vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, kdy všechny vyplavou napovrch.

05.

Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo, opečte na něm šalvěj a přidejte noky. Můžete je jen lehce prohodit nebo je opéct dokřupava. Podle chuti přidejte sýr (parmezán, Grana Padano nebo Gran Moravia) a rukolu a podávejte.

Tip

Pro jemnější strukturu můžete do těsta vmíchat vajíčko nebo trochu vařených či ve slupce pečených brambor jako v receptu na domácí bramborové gnocchi.

Druhou půlku dýně upečte také a použijte do vláčného dýňového chlebíčku se zakysanou smetanou nebo si z ní uvařte krémové dýňové rizoto.

Načítám