Článek
Postup
01.
Ze tří omytých a osušených citrusů okrájejte škrabkou tenké proužky kůry a dejte zatím stranou.
02.
Poté všechny plody oloupejte ostrým nožem až na dužinu a z jednotlivých měsíčků pečlivě vykrájejte filátka. Pracujte nad mísou a zachyťte všechnu vytékající šťávu. Citrusové pecky odložte bokem, z vykrájených zbytků plodů vymačkejte co nejvíc šťávy. Potřebujete poradit? Podívejte se na video návod, jak vykrájet z citrusů filátka (= plátky dužiny bez slupek).
03.
Citrusovou dužinu i se šťávou a odložené proužky kůry dejte do většího hrnce, přilijte hrnek vody. Pecky svažte do jemného plátýnka a také vložte do hrnce. Vsypte cukr, přidejte rozříznutý vanilkový lusk a začněte pomalu zahřívat.
04.
Hmotu v hrnci míchejte, až se cukr rozpustí, a pak dál pomalu vařte a občas sbírejte pěnu. V mezičase vypláchněte sklenice i víčka vařící vodou a nechte okapat na čisté utěrce. Do lednice vložte čistý talíř.
05.
Podle velikosti hrnce přibližně za 45 až 60 minut začne marmeláda houstnout – to je chvíle, kdy ji musíte začít hlídat a míchat. Když bubliny ze dna hrnce stoupají pomalu, jsou lesklé a „líné“, je čas udělat želírovací zkoušku. Kápněte trochu marmelády na talíř z lednice – když začne tuhnout a po talíři stéká pomalu asi jako med, máte hotovo. V opačném případě ještě vařte a po chvíli zkoušku opakujte.
06.
Odstraňte pecky a vanilkový lusk rozkrojte na části. Ještě horkou marmeládou naplňte skleničky, do každé přidejte kousek vanilky a zavíčkujte.
Tip
Základní a zásadní doporučení: používejte jenom chemicky neošetřené citrusy v bio kvalitě, a i tak je před přípravou pečlivě očistěte kartáčkem v horké vodě.
Vanilku můžete vynechat nebo nahradit dvěma lžícemi jemně strouhaného zázvoru.
V zimě si můžete udělat i dýňový džem s kokosem nebo cibulovou marmeládu. Anebo nic nevařte a dejte si grilovaný ananas s rumovou omáčkou.