Článek
Postup
01.
Použijte brambory typu B s tenkou slupkou. Ty si nejprve důkladně omyjte, protože je nebudete loupat. Na plátkování brambor se mi nejlépe osvědčil kráječ plátků, který je součástí většiny čtyřbokých struhadel. Na něm vytvoříte ideálně tenké plátky pro přípravu chipsů. Můžete ale použít i škrabku na brambory.
02.
Připravte si větší mísu s ledovou vodou a do ní nalijte trochu vinného octa. Ten dopomůže bramborovým lupínkům ke krásně zlaté barvě a zvýrazní jejich chuť. Nakrájené brambory vložte do vody a nechte je koupat asi 5 minut.
03.
Poté bramborové plátky pomocí papírové utěrky důkladně osušte. Ve středně velké pánvi si rozehřejte olej, tak aby se plátky ihned začaly prudce smažit. Ve třech várkách je postupně smažte dozlatova.
04.
Do kovové mísy dejte papírovou utěrku a hotové chipsy na ní dejte okapat od přebytečného tuku. Nakonec brambůrky osolte.
Chcete u televize zobat zdravější variantu? Zkuste místo chipsů kořeněnou cizrnu.