Článek
Postup:
01.
Kakaové máslo (pořídíte ho ve zdravých výživách, cukrářských potřebách, prodejnách ořechů a na internetu) rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.
02.
Vmíchejte cukr, sušené mléko a vanilku. Já dala extrakt, ale použít můžete i přímo zrníčka z vanilkového lusku nebo vanilkový cukr. V tom případě pak ale směs ještě trochu zahřejte, aby se cukr rozpustil. Můžete dochutit i špetkou soli nebo sušeného zázvoru.
03.
Vlijte do silikonových formiček nebo menší formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem. V cukrářských potřebách seženete i přímo formy na tabulku čokolády. Nejjednodušší je pak čokoládu lít přímo na pečicí papír a po zatuhnutí jen rozlámat na kousky.
04.
Podle chuti posypejte sušeným ovocem, ořechy či jedlými květy. Já na čokolády použila sušené okvětní lístky růží s pistáciemi, lyofilizované maliny, sušené meruňky s mandlemi a růžový pepř s hoblinkami kokosu, což byl naprosto jasný favorit.
05.
Nechte zatuhnout v mrazáku a poté uchovávejte v chladu, vydrží asi 2 týdny (což se vám stejně nepodaří ověřit, většinou mizí v horizontu několika hodin). Jednotlivé tabulky můžete zabalit do celofánu, převázat stuhou a použít jako dárek.
Tip: Sušené mléko klidně vynechte – já ho používám spíš proto, aby čokoláda nebyla tak sladká a po zatuhnutí držela tvar.
Zajímá vás, jak na tmavou čokoládu? Mrkněte do článku Domácí čokoláda ze dvou ingrediencí a vyrobte si čokoládu klidně úplně bez cukru!