Článek
Postup
01.
Droždí a cukr rozpusťte ve vlažné vodě a 2 minuty propracovávejte s moukou a solí. Přikryjte a nechte 30 minut odležet, aby se s těstem lépe pracovalo. Potom ho rukama nebo v robotu 10 až 15 minut hněťte, kdyby bylo příliš mazlavé, přidejte mouku, kdyby se drolilo, tak vodu.
02.
Těsto naolejujte, opět přikryjte a nechte hodinu odležet. Pak z něj vytvarujte 4 hezky kulaté bochánky, které pomoučete, aby se k sobě neslepily, na velkém talíři přikryjte potravinářskou folií a nechte v lednici do druhého dne. Těsto vydrží v chladu dobré i 2 až 3 dny, jen budete muset trochu opravit tvar bochánků.
03.
Těsto vyndejte z lednice alespoň hodinu před tvarováním, také troubu i s plechem (nebo pizza kamenem) pořádně vyhřejte - na 250 °C nebo i více. Na hodně pomoučené ploše pak rukama z bochánků vytvarujte co nejtenčí placky, které na čtverci z pečicího papíru obložte dle své chuti.
04.
Plechovku drcených rajčat (400 ml) můžete ochutit prolisovaným česnekem, oreganem (hodí se i bazalka) a solí, nicméně použít lze také protlak nebo pasírovaná rajčata. Dále přijde nastrouhaná mozzarella, kousky šunky nebo anglické slaniny a nezbytný ananas. Podle chuti přidejte proužky cibule nebo plátky žampionů.
05.
Když je trouba dobře vyhřátá, pizzu rychle i s papírem přetáhněte na plech a pečte asi 10 minut dozlatova.
Tip: Jestli máte rádi podobné dobrůtky na hraně, uvařte si i kuře s broskví a sýrem nebo legendu českých čtyřek, Katův šleh čili Kaťák!
Pokud je na vás přes noc kynuté těsto na pizzu příliš složité, vyzkoušejte tuto rychlou domácí pizzu bez droždí, dietní tvarohovou pizzu nebo těsto na pizzu ze sušeného droždí, které kyne jen hodinu.