Hlavní obsah
3,1
(139)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

„Pssst, nikdo o tom přece nemusí vědět!“ šeptá Ananas, zatímco se chlípně sápe na nesmělou Šunkovou pizzu. A výsledek tohoto dostaveníčka? Noční můra Italů a zároveň oblíbená pochoutka dětí, pizza Havaj! Upečte si ji podle italského, přes noc kynutého těsta na pizzu a možná ji nakonec vezmete na milost (nebo jednoduše vynecháte toto ďábelské ovoce).

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 pizzy
Těsto
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 400 ml horké vody
  • 600 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 2 lžíce olivového oleje
Na obložení (suroviny libovolně obměňte)
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 lžička soli
  • 400 g mozzarelly
  • 200 g šunky
  • 1 plechovka ananasu
  • 1 ks červené cibule
Článek

Postup

01.

Droždí a cukr rozpusťte ve vlažné vodě a 2 minuty propracovávejte s moukou a solí. Přikryjte a nechte 30 minut odležet, aby se s těstem lépe pracovalo. Potom ho rukama nebo v robotu 10 až 15 minut hněťte, kdyby bylo příliš mazlavé, přidejte mouku, kdyby se drolilo, tak vodu.

02.

Těsto naolejujte, opět přikryjte a nechte hodinu odležet. Pak z něj vytvarujte 4 hezky kulaté bochánky, které pomoučete, aby se k sobě neslepily, na velkém talíři přikryjte potravinářskou folií a nechte v lednici do druhého dne. Těsto vydrží v chladu dobré i 2 až 3 dny, jen budete muset trochu opravit tvar bochánků.

03.

Těsto vyndejte z lednice alespoň hodinu před tvarováním, také troubu i s plechem (nebo pizza kamenem) pořádně vyhřejte - na 250 °C nebo i více. Na hodně pomoučené ploše pak rukama z bochánků vytvarujte co nejtenčí placky, které na čtverci z pečicího papíru obložte dle své chuti.

04.

Plechovku drcených rajčat (400 ml) můžete ochutit prolisovaným česnekem, oreganem (hodí se i bazalka) a solí, nicméně použít lze také protlak nebo pasírovaná rajčata. Dále přijde nastrouhaná mozzarella, kousky šunky nebo anglické slaniny a nezbytný ananas. Podle chuti přidejte proužky cibule nebo plátky žampionů.

05.

Když je trouba dobře vyhřátá, pizzu rychle i s papírem přetáhněte na plech a pečte asi 10 minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Naše aprílové menu neopomíná ani na legendární kaťák a kuře s broskví a sýremFoto: Jakub Jurdič

Tip: Jestli máte rádi podobné dobrůtky na hraně, uvařte si i kuře s broskví a sýrem nebo legendu českých čtyřek, Katův šleh čili Kaťák!

Pokud je na vás přes noc kynuté těsto na pizzu příliš složité, vyzkoušejte tuto rychlou domácí pizzu bez droždí, dietní tvarohovou pizzu nebo těsto na pizzu ze sušeného droždí, které kyne jen hodinu.

Načítám