Článek
Jistě jste v létě zkoušeli vyrábět domácí ovocné zmrzliny či nanuky. Sezona čerstvého ovoce ale pominula, a tak se musíme vrátit k jednoduchým příchutím, jako je čokoláda či vanilka. Vanilkovou zmrzlinu podle tohoto jednoduchého receptusi dnes připravíme s hruškami vařenými v červeném víně s voňavým kořením.
Hrušky v červeném víně
Pro 4 osoby potřebujete: 2 hrušky, 1 láhev dobrého červeného vína, 3–5 lžic cukru, 3 hvězdičky badyánu, 2 svitky skořice, 10 hřebíčků
Postup: Hrušky oloupejte a dejte do hrnce. Zalejte je vínem a přidejte všechno koření a cukr. Vyberte raději menší hrnec, ať jsou hrušky co nejponořenější a nemusíte je v průběhu vaření otáčet. Hrušky postavte na sporák a vařte na nejnižší plamen asi hodinu. Měly by jen lehce probublávat. To, že jsou uvařené, poznáte podle toho, že do nich píchnete vidličkou a jsou měkké jako máslo.
Hrušky poté opatrně naběračkou vyndejte ven a nechte chvilku vychladnout.
Poté je přepulte, lžičkou jemně vyjměte jádřinec a každou polovinu nakrájejte na tenounké plátky. Ty pak rozprostřete na talíř (na každou porci vám stačí polovina hrušky), přidejte kopeček vanilkové zmrzliny, zakápněte ještě trochou vína a můžete podávat.
Zbytek svařeného vína rozhodně nevylévejte. Sice z něj pravděpodobně vyprchal všechen alkohol, to ale neznamená, že ho nemůžete vypít k tomuto lahodnému desertu.
Tip:Uvádíme recept na 4 porce, doporučujeme ale hrušek uvařit rovnou dvojnásobek, chutné jsou i po vychladnutí!
A pokud se vám letos urodilo hrušek hodně, příště si s nimi upečte voňavý čokoládový koláč. Chutná sice hříšně čokoládově, ale je bez mouky, a tak ho můžete upéct i pro přátele s bezlepkovou dietou.