Článek
K létu neodmyslitelně patří ovocné koláče, a proto by se měl každý povinně alespoň jednou za srpen zastavit někde v přírodě nebo na zahrádce a kousek takového letního koláče si pěkně u kávy vychutnat. Svět to sice nespasí, ale určitě pak bude alespoň o kousek hezčí!
Mandlový koláč s meruňkami
Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 150 g hladké mouky, 70 g mletých mandlí, 115 g másla, 3 lžíce cukru krupice (já dala třtinový), ¼ lžičky soli, 2 lžíce studené vody
Na náplň: 300 g 30% zakysané smetany (nebo crème fraîche či čerstvého sýra), 1 žloutek, 3 lžíce cukru krupice, lžičku kukuřičného škrobu, 500–700 g meruněk, hrst mandlových lupínků
Postup: Mouku, mandle, cukr, sůl, vodu a na kousky pokrájené máslo rozmixujte na hladké těsto (kdyby se drolilo, přidejte ještě trošku vody), které rukama natlačte do koláčové formy. Dejte na 15 minut zamrazit a mezitím si připravte krém: smetanu prošlehejte se žloutkem, cukrem a škrobem (místo něj můžete přidat další 2–3 žloutky).
Ztuhlé těsto několikrát propíchejte vidličkou, dno zakryjte pečicím papírem a zatižte luštěninami. Pečte 15 minut při 190 °C, pak z korpusu odstraňte luštěniny a papír, dno obložte vyjádřenými meruňkami a zalejte krémem. Posypejte mandlovými lupínky a pečte (raději na plechu než na mřížce, kdyby náplň přetekla) ještě asi 50 minut při 180 °C. Nechte vychladnout (ano, chce to pevnou vůli!) a podávejte.
Tip: Pro luxusnější variantu koláče vyměňte mandle v těstě i na povrchu za pistácie.
Jaký je váš nejoblíbenější letní koláč? Drobenková klasika, ovocný nepečený, či snad cheesecake?