Článek
Pokud máte trochu trpělivosti, špetku cukrářského nadšení a doma bandu mlsounů, pusťte se do práce. I když těsto obsahuje med, nelepí se a snadno se válí. Základem pro těsto vyválené do tenka je důkladně podsypávat a posypat moukou i váleček. Pak už vás nic nemůže zradit.
Když se pláty upečou, chytněte pečicí papír za okraj a jednoduše přetáhněte na pracovní desku. Z receptu připravíte snadno i dort. Těsto rozdělte na osm dílků a vyválejte ho do kulatého tvaru, můžete si pomoct šablonou ve velikosti dortové formy.
Medové řezy
Na 24 řezů budete potřebovat: 450 g hladké mouky, 2 lžíce medu, 200 ml mléka, 200 g cukru krystal, 70 g tuku na pečení, 2 vejce, 1 lžičku jedlé sody, hladkou mouku na podsypávání. Na krém: 150 g krystalového cukru, 400 ml mléka, 3 lžíce hrubé mouky, 250 g másla, 1 lžíci medu. Na dohotovení: 150 g čokolády na vaření, 2 lžíce másla
Postup: Na přípravu těsta promíchejte v hrnci mléko, vejce, cukr, změklý tuk a med. Za stálého míchání přiveďte k varu a nechte směs zhoustnout. Dejte ji stranou a nechte vychladnout.
Mezitím dejte do mísy mouku prosátou spolu s jedlou sodou. Přidejte do ní vychladlou medovou směs a vypracujte hladké těsto, které rozdělte na 4 díly. Každý vyválejte na tenký plát ve velikosti velkého plechu. Nemusíte se bát, s těstem se dobře pracuje, netrhá se (jen nezapomeňte hojně podsypávat moukou).
Všechny pláty dejte na pečicí papír na plech, pak pečte 5 až 7 minut v troubě předehřáté na 190 °C, po upečení je ihned přemístěte na rovnou plochu a nechte vychladnout.
Na krém nechte rozpustit v hrnci cukr na karamel. Pak k němu přimíchejte polovinu teplého mléka. Může se vám stát, že karamel ztuhne. Mějte trpělivost, směs vařte, dokud se nespojí. Pak vmíchejte druhou polovinu mléka smíchanou s hrubou moukou a míchejte do zhoustnutí. Karamelovou směs nechte vychladnout. Pak do ní vmíchejte změklé máslo a med. Ušlehejte nadýchaný krém. Jednu třetinu krému natřete na první plát těsta. Navrch dejte další plát a postup opakujte.
Na poslední plát nalejte polevu připravenou z čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a smíchanou s máslem.
Tip: Do studené karamelové směsi můžete vmíchat ještě dvě lžíce rumu a špetku drcené vanilky.
Je pro vás pečení vášeň? Máme pro vás spoustu inspirace. Pusťte se do přípravy dezertů lehkých jako sníh nebo rovnou do cukrářského umění provoněného růžemi!