Hlavní obsah
4,0
(3)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Myslíte si, že recept na boloňskou omáčku je jen jeden? Tak to jste na omylu! Vyzkoušejte ten náš na dokonalé boloňské ragú.

10 min.
Příprava
1 hod., 55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 6 lžic panenského olivového oleje
  • 150 g pancetty
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 225 g drůbežích jater
  • 700 g hovězího mletého masa
  • 200 g vepřového mletého masa
  • 375 ml červeného vína
  • 800 g loupaných rajčat
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 1/2 lžíce mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 800 g tagliatelle
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že troubu zapnete na 140 stupňů Celsia. Pak se pusťte do samotné přípravy omáčky. Slaninu nakrájejte nadrobno a ve velkém kastrolu, který pak můžete dát do trouby, ji orestujte na asi 3 lžících olivového oleje. Po chvíli přisypte jemně nasekaný česnek a cibuli a opečte do sklovata. Přidejte jemně nakrájenou mrkev a celer a nechte je také zesklovatět. Přidejte zbývající 3 lžíce oleje, odblaněná drůbeží játra, oba druhy mletého masa a vše restujte za stálého míchání tak dlouho, dokud maso nebude úplně hnědé. Pak vše zalijte vínem a přiveďte k varu.

02.

V tuhle chvíli k masu vmíchejte rajčata, rajčatový protlak, omáčku osolte, opepřete a vmíchejte do ní polovinu bazalkových listů.

03.

Hrnec bez poklice vložte asi na 1,5 hodiny do trouby a nechte, ať se maso udělá samo. Pak už do omáčky jen na mírném plamenu přimíchejte smetanu, zbytek bazalky a podle chuti dosolte. Podávejte s těstovinami připravenými „na skus“, zbytek se dá snadno zamrazit na jindy.

Nejíte maso? Uvařte si lilkové ragú se sušenými meruňkami.

Související témata:

Načítám