Článek
Postup
01.
Začněte tím, že troubu zapnete na 140 stupňů Celsia. Pak se pusťte do samotné přípravy omáčky. Slaninu nakrájejte nadrobno a ve velkém kastrolu, který pak můžete dát do trouby, ji orestujte na asi 3 lžících olivového oleje. Po chvíli přisypte jemně nasekaný česnek a cibuli a opečte do sklovata. Přidejte jemně nakrájenou mrkev a celer a nechte je také zesklovatět. Přidejte zbývající 3 lžíce oleje, odblaněná drůbeží játra, oba druhy mletého masa a vše restujte za stálého míchání tak dlouho, dokud maso nebude úplně hnědé. Pak vše zalijte vínem a přiveďte k varu.
02.
V tuhle chvíli k masu vmíchejte rajčata, rajčatový protlak, omáčku osolte, opepřete a vmíchejte do ní polovinu bazalkových listů.
03.
Hrnec bez poklice vložte asi na 1,5 hodiny do trouby a nechte, ať se maso udělá samo. Pak už do omáčky jen na mírném plamenu přimíchejte smetanu, zbytek bazalky a podle chuti dosolte. Podávejte s těstovinami připravenými „na skus“, zbytek se dá snadno zamrazit na jindy.
Nejíte maso? Uvařte si lilkové ragú se sušenými meruňkami.