Článek
Postup
01.
Z ryby odstraňte hlavu a páteř a filet nechte stranou. Na troše oleje nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou polovinu cibule, přidejte kapří hlavu, z obou stran ji opečte, zalijte rybí omáčkou, trochou octa a 1,5 litrem vody (přidat můžete i páteř a další odkrojky z ryby) a alespoň hodinu povařte.
02.
Nudle zalijte osolenou horkou vodou a nechte odstát.
03.
Druhou polovinu cibule opečte v jiném rendlíku, přidejte osminky rajčat, osolte a poduste doměkka.
04.
Z kapřího filetu odstraňte co nejvíce kostiček, nakrájejte ho i s kůží (ta je na rybě nejzdravější a díky ní budou kousky držet dobře pohromadě) na tenké plátky.
05.
Smíchejte se lžící oleje, sladkou paprikou a trochou soli a obalujte v tapiokovém škrobu.
06.
Smažte dozlatova a odkládejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
07.
Nudle můžete ještě minutku povařit (záleží na druhu, který používáte), nebo jen slít. Pokud jste sehnali haluchu jávskou, nakrájejte ji na špalíčky a rukama trochu promačkejte, aby změkla.
08.
Vývar slijte a smíchejte s rajčaty, případně dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou, která slouží i místo soli.
09.
Do misek rozdělte nudle, opečené plátky kapra a zalijte polévkou. Posypejte nasekaným koprem, koriandrem, jarní cibulkou, a kdo má, i perilou a haluchou. Podle chuti přidejte čerstvé nasekané chilli a podávejte s citronem.
Zkusíte tuhle netradiční polévku i vy?