Článek
Jsou situace, kdy jde humor stranou. A kombinace hladového člověka, lákavě vyhlížejícího jídla a studené sprchy v podobě zdravé zeleninové náhražky patří přesně k těm…, které vás dokonale pobaví! Vystřelte si z rodiny nebo kolegů a inspirujte se našimi zdravými svačinkami – kapustičky se dlouhodobě drží na špici hitparády nejneoblíbenější zeleniny, hrachovka místo zmrzliny málem rozbrečela i moji jinak velmi odolnou kolegyni Janu a jablko místo smažených hranolek? To už snad ani nepotřebuje komentář!
Vejce a hranolky aneb Já vás naučím snídat zdravě
Potřebujete: polotučný tvaroh, sladidlo podle chuti (agávový sirup, med, cukr), kompotované broskve nebo meruňky, jablka
Postup: Jablka oloupejte, nakrájejte na hranolky a nechte chvilku na vzduchu, aby chytila zlatavou barvu fritovaných brambor. Tvaroh oslaďte a naaranžujte na talíř do tvaru rozteklého bílku tak, aby velikostí odpovídal broskvi. Broskve nechte trochu okapat, položte na tvaroh a servírujte spolu s jablečnými hranolkami všem „nadšencům“ zdravé kuchyně.
Pistáciová zmrzlina aneb Komu nevoní hrachovka
Potřebujete: 1 balení mrazeného hrášku (400 g), 4 lžíce olivového oleje, šťávu z ½ citronu, stroužek česneku, sůl, pepř, 4 zmrzlinové kornouty, wasabi oříšky
Postup: Hrášek asi dvě minuty povařte, aby rozmrzl a trochu změkl, a rozmixujte s olejem, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem na hladkou pastu. Ochuťte solí a pepřem a plňte do kornoutů. Pro autentičnost posypejte nadrcenými oříšky s křenem wasabi a pak už jen rychle utíkejte!
Tip: Hrachovku klidně uvařte tu tradiční ze sušeného hrachu a čerstvého do ní přimíchejte jen hrst pro barvu. Pro větší důvěryhodnost „zmrzlinu“ přendejte do krabičky od té kupované.
Oblíbená bonboniéra aneb Milovníci kapustiček
Potřebujete: krabici jednotlivě balených bonbonů, růžičkovou kapustu, běžecké boty
Postup: Bonbony opatrně vybalte a schovejte stranou, po dnešním menu možná budete potřebovat něco na úplatu. Kapustičkám odstraňte košťálky a pár svrchních lístků a zabalte je do připravených obalů. Vraťte do krabičky a jděte obdarovat vytipovaného nebožáka.
Tip: Po dobrém to pak můžete zkusit s kapustičkovým rizotem, gulášemnebo sýrovým salátem.
Podařil se vám taky nějaký pořádně vypečený aprílový kousek, nebo na svou chvíli teprve čekáte? Podělte se s ostatními záškodníky!