Článek
Na podzim oceníte recepty z brambor stejně tak jako z kuřecích jater. Jejich snadnou úpravu si zamilují i ti, kdo nemají s vařením příliš zkušeností. Stačí jen trochu trpělivosti, pár ingrediencí „co dům dal“ a jídlo může být brzy na stole. A co se zbylým bílým vínem z vaření? Vychlaďte si ho a podávejte ho k večeři spolu s pokrmem.
MÁTE RÁDI JATÝRKA?
Zapečená kuřecí játra s bramborami
Na 4 porce potřebujete: 500 g brambor typu B, 400 g kuřecích jater, lžíci oleje, 1 cibuli, 50 g anglické slaniny, 100 ml bílého vína, 100 ml zeleninového vývaru, 2 stonky řapíkatého celeru i s natí, 50 g parmezánu, 2 vejce, 200 ml plnotučného mléka, sůl, pepř
Postup: Brambory i se slupkou uvařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Mezitím očistěte kuřecí játra. Na pánvi na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte játra a dále restujte. Nakonec zalijte vínem, vývarem a redukujte šťávu na polovinu. Osolte a opepřete.
Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Přendejte do zapékací mísy. Vložte podušená játra i se šťávou a nakrájený řapíkatý celer. Rovnoměrně zasypte nastrouhaným parmezánem a zalijte vyšlehanými vejci s mlékem, solí a pepřem.
Zapékejte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 30 minut.
Tip: Játra můžete zapékat i s ne příliš aromatickými sýry. Vyzkoušejte i variantu čerstvého sýru.
Zkoušíte upravit játra na všemožné způsoby, nebo milujete jenom ta na slanině?