Článek
Koláče s ovocem patří mezi favority skoro v každé domácnosti a nemusíte být limitovaní sezonou. Snesou totiž čerstvé, mražené i kombinované. A co s ovocem, když se při pečení propadá do litého těsta? Rada je jednoduchá, stačí ho obalit v trošce hrubé mouky, nebo moukou posypat povrch těsta předtím, než na něj ovoce nasypete.
Meruňkový koláč s tvarohem
Na formu o velikosti 35 x 25 cm budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 5 vajec, 150 ml oleje, 100 ml smetany (12 %). Na dohotovení: 400 g tvarohu ve vaničce, 150 g moučkového cukru, 1 vejce, špetku drcené vanilky, 1 meruňkový kompot, tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
Postup: Žloutky utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a smetanu. Ušlehejte hladké těsto bez hrudek. Nakonec do těsta vmíchejte tuhý sníh z bílků. Formu vytřete tukem a vysypte hrubou moukou. Pak do ní nalejte těsto. Meruňky slejte a nechte je okapat. Tvaroh ušlehejte s cukrem, vanilkou a vejcem do hladkého krému. Pak ho dejte do zdobicího sáčku a s jeho pomocí nastříkejte na těsto tvarohovou mřížku. Do každého otvoru v mřížce dejte polovinu meruňky. Koláč pečte přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Jako obměnu můžete připravit i kakaovou variantu. Stačí do těsta přidat vrchovatou lžíci kakaa.
Máte rádi moučníky s kompotovaným ovocem? Pak jsou možná vaši favoriti i koláče na plech. V tom případě určitě neodoláte ananasové pochoutce s ořechy nebo třem dokonalým variantám s tvarohem!