Hlavní obsah

Křupavé kynuté preclíky a pikantní sýrová pomazánka: Dokonalá chuťovka!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi pivní rohlíky? Jestli ano, pak vám tyto preclíky přijdou opravdu k chuti! Na povrchu jsou křupavé, uvnitř krásně vláčné a dokonale ladí s pikantní sýrovou pomazánkou s pivem.

Článek

Pivní preclíky u nás sice nemají takovou tradici jako třeba v Bavorsku, ale to se možná změní, až je ochutnáte. Díky triku s horkou lázní, ve které se před pečením povaří, mají krásně křupavou kůrčičku, ale vevnitř zůstávají dokonale vláčné. Těsto připravíte během chvilky v ruce či mixéru a se samotným motáním mohou pomoct i děti. K preclíkům pak nesmí chybět ani pikantní pivní sýrová pomazánka – a i zde jsme se inspirovali u našich pivařských sousedů.

Měkké pivní preclíky

Na 12 preclíků potřebujete:

  • 400 ml kvasnicového piva
  • 7 g sušeného droždí
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 4,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 lžíce másla
  • 1 vejce na potření
  • hrubou sůl na posypání
  • ¾ hrnku jedlé sody
  • olej na vymazání
  • mouku na podsypání

Postup

01.

Pivo zahřejte a rozpusťte v něm cukr a droždí. Přidejte k mouce, soli a rozpuštěnému máslu a asi 5 minut zpracovávejte na hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte ještě trochu mouky nebo piva, přikryjte utěrkou a dejte na hodinu na teplé místo (třeba do lehce vyhřáté trouby) kynout.

02.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů, z každého vyválejte dlouhý tenký pruh (zbylé těsto nechte zatím přikryté, aby neoschlo) a na pomoučené ploše z něj vytvarujte preclík. Pořádně přitlačte konce těsta a poté vložte preclík do asi 2 litrů vařící vody s rozpuštěnou sodou a povařte ho 30 vteřin. Vyndávejte je děrovanou lžící. Na vymazaném plechu pak preclíky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubou solí a pečte při 230–250 °C 10–15 minut dozlatova.

Pivní sýrová pomazánka

Suroviny:

  • 300 g vyzrálého camembertu (nebo romaduru)
  • 70 g másla
  • 100 g smetanového sýra
  • 1 menší cibule
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky (lze vynechat)
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • sůl a pepř
  • 1 hrst pažitky
  • 6 lžic kvasnicového piva

Postup

01.

Sýr a máslo vidličkou rozmačkejte, přidejte smetanový sýr, najemno pokrájenou cibuli, obě papriky, kmín, čerstvě mletý pepř, špetku soli a nastříhanou pažitku a nakonec podle chuti zřeďte pivem.

Bojíte se preclíků? Fotonávod od těsta až po umotání:

Co si k pivu nejraději dopřáváte vy? Naložený hermelín, utopence nebo snad domácí tlačenku?

Načítám