Článek
Pivní preclíky u nás sice nemají takovou tradici jako třeba v Bavorsku, ale to se možná změní, až je ochutnáte. Díky triku s horkou lázní, ve které se před pečením povaří, mají krásně křupavou kůrčičku, ale vevnitř zůstávají dokonale vláčné. Těsto připravíte během chvilky v ruce či mixéru a se samotným motáním mohou pomoct i děti. K preclíkům pak nesmí chybět ani pikantní pivní sýrová pomazánka – a i zde jsme se inspirovali u našich pivařských sousedů.
Měkké pivní preclíky
Na 12 preclíků potřebujete:
- 400 ml kvasnicového piva
- 7 g sušeného droždí
- 2 lžičky cukru krupice
- 4,5 hrnku hladké mouky
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžíce másla
- 1 vejce na potření
- hrubou sůl na posypání
- ¾ hrnku jedlé sody
- olej na vymazání
- mouku na podsypání
Postup
01.
02.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů, z každého vyválejte dlouhý tenký pruh (zbylé těsto nechte zatím přikryté, aby neoschlo) a na pomoučené ploše z něj vytvarujte preclík. Pořádně přitlačte konce těsta a poté vložte preclík do asi 2 litrů vařící vody s rozpuštěnou sodou a povařte ho 30 vteřin. Vyndávejte je děrovanou lžící. Na vymazaném plechu pak preclíky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubou solí a pečte při 230–250 °C 10–15 minut dozlatova.
Pivní sýrová pomazánka
Suroviny:
- 300 g vyzrálého camembertu (nebo romaduru)
- 70 g másla
- 100 g smetanového sýra
- 1 menší cibule
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky pálivé papriky (lze vynechat)
- ¼ lžičky drceného kmínu
- sůl a pepř
- 1 hrst pažitky
- 6 lžic kvasnicového piva
Postup
01.
Sýr a máslo vidličkou rozmačkejte, přidejte smetanový sýr, najemno pokrájenou cibuli, obě papriky, kmín, čerstvě mletý pepř, špetku soli a nastříhanou pažitku a nakonec podle chuti zřeďte pivem.
Bojíte se preclíků? Fotonávod od těsta až po umotání:
Co si k pivu nejraději dopřáváte vy? Naložený hermelín, utopence nebo snad domácí tlačenku?