Hlavní obsah

Dokonalá chuťovka: Křupavé kynuté preclíky a pikantní sýrová pomazánka

Foto: Tomáš Rubín

Pivní preclíky báječně křupou, ale uvnitř jsou krásně vláčné. A ta pomazánka k nim!Foto: Tomáš Rubín

Pokud máte rádi pivní rohlíky, pak naše dnešní preclíky budete přímo zbožňovat! Na povrchu jsou křupavé, uvnitř krásně vláčné a dokonale ladí s pikantní sýrovou pomazánkou Obatzda, kterou vás taky naučíme!

Článek

Pivní preclíky u nás sice nemají takovou tradici jako třeba v Bavorsku, ale slibuji, že po prvním ochutnání to budete chtít změnit! Díky triku s horkou lázní, ve které se před pečením povaří, mají krásně křupavou kůrčičku, ale vevnitř zůstávají dokonale vláčné. Těsto připravíte během chvilky v ruce či mixéru a se samotným motáním můžou pomoct i děti. K preclíkům pak nesmí chybět ani pikantní sýrová pomazánka, se kterou jsem se také inspirovala u našich pivařských sousedů.

Měkké pivní preclíky

Na 12 preclíků potřebujete: 400 ml kvasnicového piva, 7 g sušeného droždí, 2 lžičky cukru krupice, 4,5 hrnku hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 2 lžíce másla, 1 vejce na potření, hrubou sůl na posypání, ¾ hrnku jedlé sody, olej na vymazání, mouku na podsypání

Foto: Tomáš Rubín

Preclíky jsou z jednoduchého kynutého těsta s kvasnicovým pivem, sýrová pomazánka má pak základ v camembertu, cibulce a lučiněFoto: Tomáš Rubín

Postup: Pivo zahřejte a rozpusťte v něm cukr a droždí. Přidejte k mouce, soli a rozpuštěnému máslu a asi 5 minut zpracovávejte na hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte ještě trochu mouky nebo piva, přikryjte utěrkou a dejte na hodinu na teplé místo (třeba do lehce vyhřáté trouby) kynout.

Foto: Tomáš Rubín

Droždí a cukr rozmíchejte v ohřátém pivu a spolu s rozpuštěným máslem, solí a moukou vypracujte hladké nelepivé těstoFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nechte asi hodinu v teple kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objemFoto: Tomáš Rubín

Těsto pak rozdělte na 12 dílů, z každého vyválejte dlouhý tenký pruh (zbylé těsto nechte zatím přikryté, aby neoschlo) a na pomaštěném plechu z něj vytvarujte preclík. Pořádně přitlačte konce těsta a po 1–2 dávejte preclíky opatrně na 30 vteřin vařit do asi 2 litrů vroucí vody s rozpuštěnou sodou. Děrovanou lžící vytahujte zpátky na pomaštěný plech, preclíky pak potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubou solí a pečte při 230–250 °C 10–15 minut dozlatova.

Foto: Tomáš Rubín

Těsto rozdělte na 12 kousků a na pomoučeném vále tvořte preclíkyFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Teď už zbývá jen horká vodní lázeň s jedlou sodou. Právě díky té budou preclíky na povrchu krásně křupavé!Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Hotové preclíky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubou solí a zprudka upečteFoto: Tomáš Rubín

Pivní sýrová pomazánka Obatzda

Potřebujete: 300 g vyzrálého camembertu (nebo romaduru), 70 g másla, 100 g lučiny, 1 menší cibuli, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky pálivé papriky (lze vynechat), ¼ lžičky drceného kmínu, sůl, pepř, hrst pažitky, 6 lžic kvasnicového piva

Postup: Sýr a máslo vidličkou rozmačkejte, přidejte lučinu, najemno pokrájenou cibuli, obě papriky, kmín, čerstvě mletý pepř, špetku soli a nastříhanou pažitku, a nakonec podle chuti zřeďte pivem.

Foto: Tomáš Rubín

Mezitím, co těsto kyne, se pusťte do pikantní sýrové pomazánky s pivemFoto: Tomáš Rubín

A pak už jen ochutnávejte, ochutnávejte...

Foto: Tomáš Rubín

Pivní preclíky báječně křupou, ale uvnitř jsou krásně vláčné. A ta pomazánka k nim!Foto: Tomáš Rubín

Co si k pivu nejraději dopřáváte vy? Naložený hermelín, utopence nebo snad domácí tlačenku?

Související témata:

Načítám