Článek
Pivní preclíky u nás sice nemají takovou tradici jako třeba v Bavorsku, ale slibuji, že po prvním ochutnání to budete chtít změnit! Díky triku s horkou lázní, ve které se před pečením povaří, mají krásně křupavou kůrčičku, ale vevnitř zůstávají dokonale vláčné. Těsto připravíte během chvilky v ruce či mixéru a se samotným motáním můžou pomoct i děti. K preclíkům pak nesmí chybět ani pikantní sýrová pomazánka, se kterou jsem se také inspirovala u našich pivařských sousedů.
Měkké pivní preclíky
Na 12 preclíků potřebujete: 400 ml kvasnicového piva, 7 g sušeného droždí, 2 lžičky cukru krupice, 4,5 hrnku hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 2 lžíce másla, 1 vejce na potření, hrubou sůl na posypání, ¾ hrnku jedlé sody, olej na vymazání, mouku na podsypání
Postup: Pivo zahřejte a rozpusťte v něm cukr a droždí. Přidejte k mouce, soli a rozpuštěnému máslu a asi 5 minut zpracovávejte na hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte ještě trochu mouky nebo piva, přikryjte utěrkou a dejte na hodinu na teplé místo (třeba do lehce vyhřáté trouby) kynout.
Těsto pak rozdělte na 12 dílů, z každého vyválejte dlouhý tenký pruh (zbylé těsto nechte zatím přikryté, aby neoschlo) a na pomaštěném plechu z něj vytvarujte preclík. Pořádně přitlačte konce těsta a po 1–2 dávejte preclíky opatrně na 30 vteřin vařit do asi 2 litrů vroucí vody s rozpuštěnou sodou. Děrovanou lžící vytahujte zpátky na pomaštěný plech, preclíky pak potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubou solí a pečte při 230–250 °C 10–15 minut dozlatova.
Pivní sýrová pomazánka Obatzda
Potřebujete: 300 g vyzrálého camembertu (nebo romaduru), 70 g másla, 100 g lučiny, 1 menší cibuli, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky pálivé papriky (lze vynechat), ¼ lžičky drceného kmínu, sůl, pepř, hrst pažitky, 6 lžic kvasnicového piva
Postup: Sýr a máslo vidličkou rozmačkejte, přidejte lučinu, najemno pokrájenou cibuli, obě papriky, kmín, čerstvě mletý pepř, špetku soli a nastříhanou pažitku, a nakonec podle chuti zřeďte pivem.
A pak už jen ochutnávejte, ochutnávejte...
Co si k pivu nejraději dopřáváte vy? Naložený hermelín, utopence nebo snad domácí tlačenku?