Článek
Vypadá to, že zamračené dny už máme konečně za sebou. Pravdou je, že venku chutná jídlo nejlépe, tak neváhejte a vyrazte s přáteli za sluncem a na piknik. Do košíku připravte ty nejlepší dobroty, ať se váš den stane dokonalým zážitkem.
Pikantní cizrnová pomazánka
Na 4 porce potřebujete: 200 g cizrny, 1 lžičku pálivé mleté papriky, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 3 sušená rajčata, sůl, pepř, olivový olej, 1 chilli papričku, kapie a polníček na dozdobení
Postup: Cizrnu namočte, a pak ji uvařte podle návodu. Cibuli, papričku a česnek nasekejte nadrobno, rajčata nakrájejte na kousky. Dejte vše do mixéru, přidejte mletou papriku, lžíci oleje a důkladně rozmixujte. Pomazánku pak podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s čerstvým pečivem s křupavou kůrkou. Chleby můžete nakonec dozdobit nakrájenou kapií a lístky polníčku.
Tip: Místo pečiva můžete použít slané krekry.
Tvarohové poháry s nektarinkami
Na 4 porce potřebujete: 500 g tvarohu, 3 lžíce třtinového cukru, 8 nektarinek, 4 lžíce ovesných vloček, hrst vlašských ořechů, 1 lžičku drcené vanilky, 2 lžíce medu, 1 lžíci citronové šťávy, mátu na zdobení
Postup: Tvaroh důkladně promíchejte s medem, drcenou vanilkou a citronovou šťávou. Nektarinky opláchněte a nakrájejte na malé kousky. Na suché pánvi krátce opražte ovesné vločky a nahrubo nadrcené ořechy. Přidejte cukr a směs nechte zkaramelizovat.
Na dno uzavíratelných skleniček vložte vrstvu nektarinek a na ně dejte trochu horké karamelové směsi. Přidejte vrstvu tvarohu, pak zase nakrájené ovoce, karamelovou směs a sladký tvaroh. Nakonec opět vrstvu ovoce a karamelu. Skleničky pak ozdobte ještě lístky čerstvé máty.
Tip: Do skleniček můžete použít jakékoli sezonní ovoce podle chuti.
Slané tyčky s pestem
Na 4 porce potřebujete: 1 balení chlazeného listového těsta (již vyváleného), 3 lžíce bazalkového pesta, hrst sušených rajčat, 1 mozzarellu
Postup: Listové těsto rozložte a po celé ploše potřete pestem. Mozzarrellu a sušená rajčata nakrájejte nadrobno a nasypte rovněž na těsto. Pak ho krájejte ostrým nožem na 3 cm široké pásy. Každý zatočte do spirály a poskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Tyčky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Tip: Se stejnou náplní si můžete připravit z listového těsta i drobné plněné šátečky.
Vyrážíte rádi na piknik? Jaké dobroty s sebou berete nejraději?