Hlavní obsah

Dobroty na venkovní party: Pomazánka, tvarohový pohár nebo slané tyčinky

Foto: David Háva

Připraveno, můžete vyrazit!Foto: David Háva

Pokud chcete, aby se váš piknik či posezení na zahradě staly kulinárním zážitkem, nezapomeňte na něco slaného, pikantního ani sladkého!

Článek

Vypadá to, že zamračené dny už máme konečně za sebou. Pravdou je, že venku chutná jídlo nejlépe, tak neváhejte a vyrazte s přáteli za sluncem a na piknik. Do košíku připravte ty nejlepší dobroty, ať se váš den stane dokonalým zážitkem.

Pikantní cizrnová pomazánka

Na 4 porce potřebujete: 200 g cizrny, 1 lžičku pálivé mleté papriky, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 3 sušená rajčata, sůl, pepř, olivový olej, 1 chilli papričku, kapie a polníček na dozdobení

Foto: David Háva

Skvělá pikantní chuť!Foto: David Háva

Postup: Cizrnu namočte, a pak ji uvařte podle návodu. Cibuli, papričku a česnek nasekejte nadrobno, rajčata nakrájejte na kousky. Dejte vše do mixéru, přidejte mletou papriku, lžíci oleje a důkladně rozmixujte. Pomazánku pak podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s čerstvým pečivem s křupavou kůrkou. Chleby můžete nakonec dozdobit nakrájenou kapií a lístky polníčku.

Tip: Místo pečiva můžete použít slané krekry.

Tvarohové poháry s nektarinkami

Na 4 porce potřebujete: 500 g tvarohu, 3 lžíce třtinového cukru, 8 nektarinek, 4 lžíce ovesných vloček, hrst vlašských ořechů, 1 lžičku drcené vanilky, 2 lžíce medu, 1 lžíci citronové šťávy, mátu na zdobení

Foto: David Háva

Vrstvení dodá dezertu šmrnc!Foto: David Háva

Postup: Tvaroh důkladně promíchejte s medem, drcenou vanilkou a citronovou šťávou. Nektarinky opláchněte a nakrájejte na malé kousky. Na suché pánvi krátce opražte ovesné vločky a nahrubo nadrcené ořechy. Přidejte cukr a směs nechte zkaramelizovat.

Na dno uzavíratelných skleniček vložte vrstvu nektarinek a na ně dejte trochu horké karamelové směsi. Přidejte vrstvu tvarohu, pak zase nakrájené ovoce, karamelovou směs a sladký tvaroh. Nakonec opět vrstvu ovoce a karamelu. Skleničky pak ozdobte ještě lístky čerstvé máty.

Tip: Do skleniček můžete použít jakékoli sezonní ovoce podle chuti.

Slané tyčky s pestem

Na 4 porce potřebujete: 1 balení chlazeného listového těsta (již vyváleného), 3 lžíce bazalkového pesta, hrst sušených rajčat, 1 mozzarellu

Foto: David Háva

Po tyčkách se zaručeně zaprášíFoto: David Háva

Postup: Listové těsto rozložte a po celé ploše potřete pestem. Mozzarrellu a sušená rajčata nakrájejte nadrobno a nasypte rovněž na těsto. Pak ho krájejte ostrým nožem na 3 cm široké pásy. Každý zatočte do spirály a poskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Tyčky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Tip: Se stejnou náplní si můžete připravit z listového těsta i drobné plněné šátečky.

Vyrážíte rádi na piknik? Jaké dobroty s sebou berete nejraději?

Načítám