Článek
Určitě už se vám někdy stalo, že vám v kuchyni spadl na zem talíř či nůž, vytekla myčka nebo vám upadlo na podlahu jídlo či odpadky. Připočtěte k tomu neustálé pobíhání, změny teplot nebo prskání připravovaných pokrmů při vaření a je zřejmé, že podlaha v kuchyni toho musí spoustu vydržet. Její kvalitu byste proto neměli podceňovat. Z jakých materiálů můžete vybírat?
Dlažbu volte matnou
Léty ověřenou klasikou je dlažba. Snadno se udržuje a je odolná vůči vlhku i poškození. Její tvrdý povrch s sebou však nese jednu nevýhodu – pokud vám na něj spadne křehčí nádobí, pravděpodobně se rozbije. Navíc jde o povrch studený, bez podlahového topení tedy ne příliš vhodný pro chůzi naboso.
Pokud se ale pro dlažbu v kuchyni rozhodnete, je dobré se vyhnout bílým spárám, které se rychle ušpiní a špatně se čistí. Myslete také na to, že dlaždičky by neměly klouzat. Před lesklým povrchem proto dejte přednost matnému.
Vinyl chraňte před ostrými předměty
Vinyl vyniká vysokou odolností vůči nárazům i opotřebení, neklouže, je velmi příjemný na došlap a dobře se snáší s podlahovým topením. Vinylové podlahy mohou napodobovat dřevo, kámen, dlažbu i korek. Hodí se i do jiných místností, je tak ideální do obýváku spojeného s kuchyní.
Jeho další výhodou je jednoduchá údržba a odolnost vůči vlhku, zejména v případě širokého vinylu dodávaného v rolích. Při jeho pokládání totiž nevznikají téměř žádné spoje, jimiž by vlhkost mohla proniknout.
K nevýhodám může patři menší životnost, ale i ta se může pohybovat v řádech několika desítek let, a také náchylnost k poškození ostrými předměty. Ze střetu s nožem by tak mohl vyváznout s proříznutým povrchem.
Laminát kupujte voděodolný
Mechanickému poškození odolá tvrdé lamino. Vyhněte se jeho levnějším variantám a raději si připlaťte za lamino s voděodolnou vrstvou. Dejte si ale pozor, abyste si ji nespletli s voskovou impregnací. Ta proti vlhkosti chrání jen krátce.
Obrovskou výhodou laminátu je široký výběr dekorů a barev. Někteří výrobci navíc nabízí i variantu s protiskluzovou vrstvou a možnost ošetření povrchu proti poškrábání. Nevýhodou může být to, že je chladný na dotek a nemusí tak být příjemný pro bosou nohu. Naštěstí není problém pod něj umístit podlahové topení.
Dřevo je vhodnější exotické
Milujete dřevo? Jeho vlastností se nemusíte vzdávat ani v kuchyni, jen raději zvolte exotické dřeviny, jako je teak nebo wenge. Sice si za ně připlatíte, bohatě vám to ovšem vynahradí svou stálostí a odolností vůči vlhkosti, s níž si jiné dřeviny tolik nerozumí.
Běžné dřevo totiž příliš neochrání ani povrchové úpravy, ty vám spíše usnadní úklid. Lakované podlahy se lépe čistí od skvrn, ty olejované se snáze opravují.
Korek je nutné podložit
Dobrou přírodní volbou může být i korek. Je antistatický, výborně tepelně izoluje a poradí si s teplotami až do 120 °C. Aby obstál i vůči námaze, jíž je kuchyně vystavovaná, jsou nutné povrchové úpravy proti škrábancům, protlakům a rýhám. Důležité je také jeho zpevnění pod nábytkem, vyztužit ho lze například překližkou nebo nábytkovou podložkou.
Marmoleum kupujte v roli
Zvážit můžete rovněž přírodní linoleum, jindy nazývané marmoleum. Vyrábí se čistě z přírodních materiálů, hlavními složkami jsou lněný olej a pryskyřice. Vydrží vlhkost i mechanickou zátěž, dobře izoluje, snadno se čistí a v případě poškození se dá opravit. Navíc je antibakteriální a antistatický, je tedy vhodný pro alergiky. Stejně jako u vinylu, je nejpraktičtější volbou linoleum ve velké roli určené na lepení.
Koberec zásadně umělý
Nedáte dopustit na koberce? V kuchyni dejte přednost umělým materiálům, třeba polyesteru, polypropylenu či akrylu, které se lépe udržují. Sledovat se vyplatí i vlas koberce. Ten by měl být co nejnižší a nejhustší. Když si správně vyberete, ani úklid nebude takovým strašákem, jak se na první pohled může zdát. Na co byste ještě měli dbát?