Článek
Když jsem před časem přemýšlela, čím pohostit skupinu kamarádů, která se skládala z milovníků masa a české kuchyně, vegana, slečny hlídající si linii a celiaka (o tom, že máme všichni rozmazlené jazýčky, nemluvě), byl to trochu oříšek, ale nakonec jsem si poradila i přes to, že jsem ani nestihla dojít na nákup. Udělala jsem výpečky ze sójového masa, k tomu bezlepkové noky a kysané zelí a všichni byli spokojení. Jediná nevýhoda je, že od té doby musím sójové výpečky připravovat zas a znovu…
Na druhé straně, recept jsem alespoň za tu dobu vypilovala a vy se můžete v klidu pustit do práce: příprava je jednoduchá, suroviny stojí pár korun, a ještě nebudete mít výčitky, že byste si dávali nášup cholesterolu, tuku či lepku.
Veganské výpečky s bezlepkovými noky
Na 4–6 porcí potřebujete: 200 g sójových kostek, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, zeleninový vývar, 6 lžic lahůdkového droždí, 2 lžíce sladké papriky, pepř, 1,5 lžičky drceného kmínu, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic slunečnicového oleje, 8 velkých stroužků česneku, 4 velké cibule
Na noky: 2 batáty nebo 700 g klasických brambor, 1–2 hrnky bezlepkové mouky (rýžová, cizrnová, bezlepková směs), sůl, muškátový oříšek
Na zelí: 1 cibuli, lžíci řepkového oleje, 700 g kysaného zelí, sůl, pepř, drcený kmín
Postup: Sójové kostky vsypte do vroucího zeleninového vývaru s bobkovým listem a novým kořením a deset minut povařte. Sceďte, nechte trochu vychladnout a důkladně vymačkejte. Nejlépe přes noc (nebo alespoň na pár hodin) je pak naložte do směsi lahůdkového droždí, papriky, čerstvě mletého pepře (s tím nešetřete!), kmínu, sójové omáčky, hořčice, oleje a nasekaného česneku. Druhý den do pekáčku vyskládejte na proužky pokrájenou cibuli, osolte ji, překryjte naloženou sójou a podlijte asi 150 ml vody. Pečte 1,5 až 2 hodiny při 180 °C, až se z cibule a marinády vytvoří hustá šťáva. Čas od času zkontrolujte, jestli není třeba znovu podlít, a hlavně zamíchejte, aby se kostky pěkně opekly, ale nepřipálily.
(NEJEN) VEGETARIÁNSKÉ DOBROTY
Celé batáty nebo brambory upečte doměkka (klidně je na kusu pečicího papíru přihoďte do trouby během pečení výpečků). Sladkým bramborám stačí 30 až 40 minut, klasickým podle velikosti o něco déle. Nechte je trochu prochladnout, oloupejte, nastrouhejte nahrubo a smíchejte s takovým množstvím mouky, aby šly tvarovat noky. Batáty jsou šťavnatější, takže je do nich potřeba mouky podstatně víc. Ochuťte solí a špetičkou muškátového oříšku, z těsta tvořte tenké hady a odkrajujte jednotlivé nočky. Vařte v osolené vroucí vodě asi tři minuty od chvíle, kdy vyplavou na povrch.
Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše oleje, přidejte scezené zelí (já mám nejradši to ochucené ve sklenici), osolte, opepřete a okmínujte a poduste do změknutí. Podávejte spolu s noky a výpečky.
Tip: Čím déle budete sóju marinovat a péct, tím bude lepší, takže si dejte klidně načas.
KAŽDÉ BÁJEČNÉ JÍDLO NEMUSÍ BÝT MASOVÉ
Souhlasíte, že i vegetariáni mají právo na to, si takhle pořádně dopřát?