Článek
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 180 °C, mezitím si umíchejte těsto. Tvaroh použijte vaničkový a jen si vyberte, jestli použijete nízko-, polo- či plnotučný.
02.
Tvaroh smíchejte s moukou, psylliem a solí. Psyllium je rozpustná vláknina, kterou koupíte v lékárnách, zdravých výživách a na internetu. Pokud ji nemáte, dejte místo ní o 50 g mouky více.
03.
Přidejte vejce a vypracujte těsto. Hotové rozetřete asi v půlcentimetrové vrstvě na pečicí papír a při 180 °C 10 minut předpečte. Můžete udělat dvě kulaté pizzy, ale tvar i velikost jsou samozřejmě na vás.
04.
Když je těsto v troubě, ochuťte protlak prolisovaným česnekem a oreganem, osolte a opepřete a zřeďte trochou vody. Podobně můžete použít i pasírovaná nebo drcená rajčata, případně i kupovanou omáčku. Mozzarellu natrhejte a připravte si ostatní suroviny.
05.
Předpečené pizzy potřete ochuceným protlakem a obložte dle chuti. Můžete doplnit cherry rajčátky, tuňákem z plechovky, pórkem (skvělá je i červená cibule) a olivami.
06.
Pečte dalších pět až deset minut, až sýr zezlátne. Obložte čerstvou bazalkou a můžete podávat!
Tip
I těsto můžete pro výraznější chuť okořenit. Hodí se sušený česnek, bazalka, oregano nebo špetka papriky. Na pizzu se hodí i salám, šunka, slanina, kukuřice, cibule, vajíčko, spařený špenát nebo třeba pesto, prostě cokoli máte rádi.
Rozpustná vláknina psyllium je skvělý pomocník při dietním vaření. Vyzkoušejte recept na semínkový chleba bez mouky nebo recept na dietní těstoviny grusetky.