Článek
Postup
01.
Cibule pokrájejte nadrobno a nechte pomalu zesklovatět na troše oleje nebo másla. Vložte pokrájenou kořenovou zeleninu, osolte a ještě chvíli restujte. Přidejte hořčici, tymián, bobkový list, v hmoždíři nadrcené nové koření a pepř (případně zabalte celé koření do kousku gázy) a polovinu citronu. Zalijte litrem vody a povařte do změknutí.
02.
Z omáčky pak vyndejte bobkový list a citron, tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka a dochuťte solí, šťávou z druhé půlky citronu a případně dalším pepřem a hořčicí. Pro zjemnění vmíchejte sýr (Lučina, Fénix, Zálesák, Blaník), trochu kysané smetany nebo rostlinnou šlehačku (mají zpravidla méně tuku a omáčku i hezky zahustí).
03.
Zatímco se omáčka vaří, smíchejte všechny suroviny na knedlíky, směs nechte 15 minut odstát a poté z ní mokrýma rukama tvarujte asi 4cm knedlíčky. Vhoďte je do osolené vroucí vody a vařte přibližně deset minut od momentu, kdy vyplavou na hladinu. Poté je vyndejte a rovnou nakrájejte nebo propíchejte vidličkou, aby z nich unikla páry a zůstaly nadýchané.
04.
K omáčce můžete podávat lehce opečené marinované tofu pokrájené na plátky, ale se zeleninou můžete uvařit i libové maso: kuřecí, krůtí nebo hovězí.
Zahušťujete polévky a omáčky moukou a smetanou, nebo zkoušíte i odlehčené varianty? Ochutnejte naši dietní koprovku z cukety nebo cuketové lasagne (bez lasagní).