Hlavní obsah

Dietní pečivo i přílohy: 5 tipů, jak si jídlo odlehčit

Foto: Pia Violeta Pasat, Shutterstock.com

Foto: Pia Violeta Pasat, Shutterstock.com

Hlavní chod bez přílohy vůbec není ono. Ovšem zkušení dietáři vědí, že když se snažíte zhubnout, tak byste konzumaci těstovin, knedlíků, pečiva a dalších měli redukovat. A nebo je tady varianta dvě. Dát šanci alternativám, které ani ve větším množství dietu neohrozí. Znáte je?

Článek

Se zeleninou ve spojení s dobrými dochucovadly se dají dělat divy. Z různých druhů můžete vytvořit třeba dietní rýži, špagety, hranolky, ale třeba také těsto na pizzu nebo základ sladkého pečiva. Takové pokrmy pak mají oproti těm tradičním méně sacharidů, a především výrazně méně kalorií. Nemusíte pak svou porci vyměřovat po čajových lžičkách, ale dát si klidně pořádnou kupu. Štíhlou linii to nepochybně neohrozí.

1. Rýže z květáku

Květákové hlavičky nejsou jenom na smažení nebo mozeček, z této košťálové zeleniny se dají připravit neotřelá nízkosacharidová jídla. Krom květákově pizzy vaši dietu může zpestřit „rýže“ z květáku. Příprava je snadná. Očištěný květák nasekejte na drobné kousíčky velikostí odpovídající zrnkům rýže (použít můžete mixer nebo elektrický sekáček), a povařte ve vývaru zhruba 10 až 15 minut. Předtím ho můžete ještě krátce osmahnout na tuku na pánvi, pokrm pak bude mít lepší chuť. Dále s ním můžete pracovat jako se standardní rýží, tedy použít jako přílohu k masu nebo vsadit na rizoto.

Foto: zarzamora, Shutterstock.com

Zatímco 100 gramů rýže má zhruba 130 kcal, rýže z květáku má ve stejném množství zhruba pětinu této energetické hodnotyFoto: zarzamora, Shutterstock.com

2. Špagety z cukety

Superdietní špagety připravíte z cukety. Pokud je dobře ochutíte, budete mít nejen nízkokalorické, nízkosacharidové a bezlepkové špagety, ale také překvapivě chutný pokrm. Cuketu omyjete a nakrájíte na tenké nitky či proužky, buď použijete spiralizér, nebo speciální škrabku na špagety, případně jen obyčejnou škrabku. Připravené špagety osmahněte na pánvi, a pak si je dopřejte třeba s pestem a parmezánem, aglio olio s česnekem nebo se smetanovou omáčkou. Použít je můžete i k masu.

Foto: Megan Betteridge, Shutterstock.com

Těstoviny, respektive špagety z cukety můžete jíst samostatně, nebo použít jako přílohu k masu či třeba grilovanému sýruFoto: Megan Betteridge, Shutterstock.com

3. Hranolky z celeru i řepy

Bohužel, musíme utřít slzy a smířit se s tím, že smažené bramborové hranolky jsou kalorická výbušnina. Pokud si dáte opravdu ty konvenční, z polotovaru či fast foodu, budou také plné trans tuků a soli. (Kde všude se nezdravé tuky skrývají?) Do diety zkrátka nevhodný pokrm, který není sice zakázaný, ale v případě, že si ho dopřejete, porci byste měli minimalizovat.

Chcete-li si ovšem dát trochu víc než malou hrstku, připravte si domácí hranolky na sucho v troubě nebo vsaďte na jiné dietnější druhy zeleniny. Hranolky z celeru připravené v troubě mají na stejnou porci asi jen čtvrtinu kalorií oproti těm klasickým smaženým. Lépe jsou na tom také hranolky z červené řepy, petržele nebo třeba mrkve.

Foto: Seva_blsv, Shutterstock.com

Hranolky z červené řepy pečené v troubě jsou nejen dietní, ale také chutně zpestří váš jídelníčekFoto: Seva_blsv, Shutterstock.com

4. Místo housky portobello

Mnozí mají burgery zařazené v kategorii dietních tabu, což je vcelku omyl. Burger z kvalitního mletého masa v housce, se zeleninovou náplní a odlehčeným jogurotvým dresinkem je i při hubnutí úplně v pořádku. Pokud to ovšem chcete dotáhnout k dokonalosti, nebo držíte nízkosacharidový jídelníček, budete se ještě muset zbavit té housky. Perfektně tak mohou posloužit portobello žampiony. Hlavičky portobello stačí jen pár minut osmahnout na pánvi a použít je místo pečiva, resp. vložit mezi ně maso.

Foto: Kert, Shutterstock.com

Když hlavičkami žampionů portobello nahradíte housku, stane se z burgeru ideální dietní pokrmFoto: Kert, Shutterstock.com

5. Zeleninové sladké pečení

Fazole, cizrna, červená řepa nebo cuketa. Co je spojuje? Všechny tyto suroviny, které dlouhodobě patří do dietní síně slávy, mohou tvořit základ sladkého pečení. Zkuste třeba cizrnový koláč z jablky, cuketovou bábovku se skořicí nebo čokoládový koláč z červené řepy.

Foto: Trendy Rowdy, Shutterstock.com

I sladké pečivo může klamat svým vzhledemFoto: Trendy Rowdy, Shutterstock.com

Načítám