Hlavní obsah
3,0
(28)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Kromě poctivé smetanové koprovky existuje i odlehčená verze z cukety a petržele, kterou můžete s klidným svědomím naservírovat nejen veganům, ale i dietářům. A krémová je přitom stejně parádně!

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na omáčku
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 ks cukety
  • 2 ks kořenové petržele
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 120 ml ovesné smetany
  • 2 hrsti čerstvého kopru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 2 balení marinovaného tofu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce řepkového oleje
Článek

Postup

01.

Najemno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte oloupanou cuketu (cca 700 g) nakrájenou na kostky, nakrájené petržele (asi 300 g) a asi 10 minut restujte. Osolote, zalijte zeleninovým vývarem a povařte 15 až 20 minut doměkka.

02.

Uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, opepřete a přidejte citronovou šťávu (lze použít i jablečný ocet) a nasekaný kopr. Nakonec zjemněte smetanou.

03.

K omáčce na troše oleje opečte plátky tofu (užijte marinované či uzené) a na závěr smažení je zakápněte trochou sójové omáčky. Jako přílohu dejte brambory, knedlíky a pro nevegany můžete přidat vařená vejce. Anebo si dejte bezlepkový jáhlový knedlík.

Tip: Rostlinné smetany jsou méně tučné a omáčku pěkně zahustí. Nicméně i do tohoto receptu můžete použít normální živočišnou smetanu, jestli se na rostlinnou alternativu necítíte.

Načítám