Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Kromě poctivé smetanové koprovky existuje i odlehčená verze z cukety a petržele, kterou můžete s klidným svědomím naservírovat nejen veganům, ale i dietářům. A krémová je přitom stejně parádně!

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na omáčku
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 ks cukety
  • 2 ks kořenové petržele
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 120 ml ovesné smetany
    1
  • 2 hrsti čerstvého kopru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 2 balení marinovaného tofu
    6
  • 1 lžíce sójové omáčky
    6
  • 4 lžíce řepkového oleje
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Najemno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte oloupanou cuketu (cca 700 g) nakrájenou na kostky, nakrájené petržele (asi 300 g) a asi 10 minut restujte. Osolote, zalijte zeleninovým vývarem a povařte 15 až 20 minut doměkka.

02.

Uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, opepřete a přidejte citronovou šťávu (lze použít i jablečný ocet) a nasekaný kopr. Nakonec zjemněte smetanou.

03.

K omáčce na troše oleje opečte plátky tofu (užijte marinované či uzené) a na závěr smažení je zakápněte trochou sójové omáčky. Jako přílohu dejte brambory, knedlíky a pro nevegany můžete přidat vařená vejce. Anebo si dejte bezlepkový jáhlový knedlík.

Tip: Rostlinné smetany jsou méně tučné a omáčku pěkně zahustí. Nicméně i do tohoto receptu můžete použít normální živočišnou smetanu, jestli se na rostlinnou alternativu necítíte.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Načítám