Článek
Jogurty, tvarohy, tvarohové jogurty, jogurtová mléka a další mléčné výrobky spadající buď do kategorie „jogurt“, nebo „tvaroh“ se u nás jedly vždycky. Ale teprve dva roky zpátky vtrhl do Česka první skyr. Mléčný produkt islandského původu si díky výborným výživovým hodnotám získal oblibu hlavně u sportovců a lidí se zájmem o zdravou životosprávu. Doporučujeme vyzkoušet prvně samotný a pak v jednom z našich receptů!
ČTĚTE TAKÉ:
Prostě to není jogurt
Milovníky skyru a přesných pojmů často mrzí, že téhle potravině říká kde kdo prostě jogurt. Skyr se totiž od jogurtu liší jak chutí, tak výživovými vlastnostmi. Jedná se o fermentovaný mléčný výrobek, který chutná méně mléčně nakysle, trochu drsně, ale přitom jemně, a taková je i jeho konzistence.
Pokud se ptáte, jestli je zdravější jogurt nebo skyr, trochu navrch bude mít skyr. Důvodem je zejména vysoký obsah bílkovin a vápníku a malé množství tuku a cukru. Stejně jako v jogurtu jsou v něm pak obsaženy mikrobiální kultury, které působí na dobré zažívání.
Jako u všech potravin samozřejmě platí, že záleží také na výrobci. Zastoupení bílkovin, sacharidů i vápníku se může u jednotlivých produktů lišit, proto čtěte informace na etiketě.
Co se skyrem v kuchyni
Stejně jako klasický jogurt je i skyr dobrou svačinou nebo snídaní sám o sobě. Dá se ale využít i na přípravu zdravých dezertů a dalších pochutin. Zkuste jeden z těchto receptů!
Skyramisu
Ze skyru se dá vyrobit krapet zdravější variace na tradiční italský dezert známý jako tiramisu. Recept najdete v článku Skyramisu: Odlehčená verze italského dezertu.
Skyrová pomazánka s hráškem a mátou
I ve slané kuchyni najde skyr uplatnění. Dají se z něj dělat dipy a dresinky k salátům. Výborně funguje i jako základ pomazánek. Zkuste naši hráškovou pomazánku i vy.
Skyr, tvaroh nebo jogurt? Napište nám do diskuze, co z toho máte nejradši!