Článek
Dost bylo výmluv, bramborový salát je snědený, na cukroví už také nikdo nemá chuť, je čas dostát novoročním předsevzetím a začít lépe jíst! Na začátek pro vás máme tři velmi snadné recepty, se kterými odlehčíte jídelníček, samotným vařením nestrávíte skoro žádný čas a ještě si báječně pochutnáte.
Zkuste avokádové sendviče s mandlemi, které zasytí a jsou pekelně zdravé, fit svíčkovou s ovesno-bramborovým knedlíkem či carpaccio z řepy, ke kterému si dopřejte i kousek plísňového sýra. Takovou dietu bychom si tedy klidně nechali líbit!
Avokádový sendvič s mandlonézou
Na mandlonézu potřebujete: hrnek loupaných mandlí, 250 ml mandlového nápoje (Alpro, Mand’Or, Cuor di Mandorla), lžíci dijonské hořčice, šťávu a kůru z 1 citronu, 2 lžičky kurkumy, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Na sendviče: 4 plátky tmavého chleba, 1 avokádo, řeřichu, ředkvičky, pažitku, sůl, pepř
Postup: Všechny ingredience na mandlonézu kromě olivového oleje rozmixujte. Olej postupně přikapávejte, až vznikne hladká hmota. V případě potřeby přidejte ještě trochu mandlového nápoje nebo oleje a dokořeňte. Plátky chleba potřete trochou mandlonézy a ozdobte avokádem, řeřichou, ředkvičkami a nasekanou pažitkou. Podle chuti osolte a posypejte čerstvě mletým pepřem.
Tip: Další nápady, co připravit z tohoto extra zdravého ovoce, najdete v článcích Avokádo, jak ho neznáte! V polévce, zapečené i jako dezert a Luxusní tataráček z avokáda. S bagetkou je vynikající!.
Fit svíčková s ovesno-bramborovým knedlíkem
Na 4 menší porce potřebujete: 500 g hovězí plece, 1 větší cibuli, 1 balení zeleniny pod svíčkovou (350 g), olivový olej, 125 ml rýžové smetany (Vejade, Alpro, Sojade), 150 ml kokosového mléka (lze vynechat), 8 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, ½ lžičky tymiánu, sůl
Na knedlíky:500 g brambor, 100 g jemně mletých ovesných vloček, 1 vejce, sůl
Postup: Najemno pokrájenou cibuli osmahněte na trošce olivového oleje. Po chvíli přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Do pekáče dejte kapku oleje, osmahnutou cibulku, zeleninu a doprostřed maso. Posypejte je nadrceným kořením, osolte a dejte péct na asi 2,5 hodiny při 150 °C. Maso průběžně podlévejte horkou vodou.
Zatímco se maso peče, pusťte se do knedlíků: brambory oloupejte a uvařte do měkka. Potom je rozšťouchejte a přidejte namleté vločky, vejce a sůl. Z těsta vytvarujte knedlíky, které vařte v osolené vroucí vodě podle velikosti asi 10 minut.
Když je maso dopečené, vyndejte je z pekáče, zeleninu přendejte do misky, přidejte smetanu a rozmixujte. Podle potřeby zřeďte trochou kokosového mléka.
Carpaccio z červené řepy s modrým sýrem
Na 4 porce potřebujete: 4 předvařené červené řepy, 125 g sýra s modrou plísní (Saint Agur, Société Roquefort, Igor Gorgonzola), olivový olej, řeřichu, sůl, pepř
Postup: Řepu nakrájejte na tenké plátky. Vyskládejte je na talíř, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a ozdobte řeřichou a kousky modrého sýra. Druhá možnost je řepu připravovat zastudena, v tom případě ji nejlépe na mandolíně nakrájejte na co nejtenčí plátky a minimálně 12 hodin marinujte ve směsi olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře – přes noc krásně změkne a zjemní.
Tip: Jestli si řepu připravujete sami, vařte ji neoloupanou v osolené vodě asi 45 minut doměkka nebo pečte v troubě při 180 °C zhruba hodinu, nechte trochu vychladnout a oloupejte.
Také v lednu nasazujete přísnější režim, nebo u vás ještě dojíždějí Vánoce :-)?