Článek
Sladká vůně reprezentovaná šeříkem si přímo říká o zkoušku v kuchyni. Proto jsme se rozhodli jeho jedlé květy využít do koláčového krému, marmelády i pro ovonění bezlepkového tapiokového pudinku. Jeho jemná vůně a lehce nahořklá chuť se totiž skvěle doplňuje se sladkými moučníky. Tak si pospěšte, než odkvete poslední šeřík ve vašem okolí!
Piškot se šeříkovým krémem
Na piškot o průměru 22 cm potřebujete
- 3 vejce o pokojové teplotě
- sůl
- 100 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 50 ml mléka
Na dokončení
- 200 ml mléka
- hrnek šeříkových květů
- vanilkový extrakt
- 2 žloutky
- 50 g cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce marmelády (šeříkové, citrusové nebo meruňkové)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíci cukru moučka
- šeříkové květy na ozdobu
Postup
01.
Očištěné květy přiveďte spolu s 200 ml mléka k varu, odstavte a nechte louhovat. Mezitím si připravte těsto: Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, žloutky utřete s cukrem, přidejte mléko a vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Opatrně do těsta zašlehejte sníh a přendejte do pečicím papírem vyložené formy. Pečte asi 20 minut při 180 °C.
02.
Šeříkové mléko sceďte, žloutky utřete s cukrem, vanilkou a škrobem a po částech do nich zašlehejte scezené mléko. Vraťte na plotnu a povařte do zhoustnutí.
03.
Vychladlý korpus jednou prokrojte, potřete marmeládou a vychladlým krémem a přiklopte vrchní část. Tu potřete smetanou ušlehanou se lžící moučkového cukru a ozdobte šeříkovými květy.
Šeříkové želé
Na 500 ml želé potřebujete
- 50 g šeříkových květů
- 500 ml vody
- 250 g želírovacího cukru 2 : 1
- šťávu z 1 citronu
Postup
01.
Den předem zalijte očištěné květy 500 ml vroucí vody a nechte je přiklopené odstát. Druhý den sceďte a pořádně vymačkejte vylouhované květy (ty už nebudete potřebovat). V této fázi nemá tekutina moc pěknou barvu, ale po přidání citronové šťávy uvidíte, jak se zbarví do krásně růžovo-fialova!
02.
Ke scezené tekutině přimíchejte citronovou šťávu a želírovací cukr, přiveďte k varu a nechte 7 minut probublávat. Nalejte do připravených sklenic, které otočte víčkem vzhůru. Želé je díky své vůni a lehce nahořklé chuti výborné k máslovým sušenkám a do dortů.
Kokosový tapiokový pudink s šeříkem
Na 6 porcí potřebujete
- ½ hrnku tapiokových perel (kuliček)
- 750 ml kokosového mléka (část nebo celé můžete nahradit mlékem kravským)
- 1 hrnek šeříkových květů
- ½ hrnku cukru
- květy šeříku na ozdobu
Postup
01.
Den předem namočte tapioku do ½ litru mléka (nic se nestane, když tento krok vynecháte, jen ji pak budete muset o něco déle vařit). Druhý den přiveďte očištěné květy k varu se zbylým mlékem, odstavte z plamene a nechte louhovat. Po 20 minutách sceďte, smíchejte s namočenou tapiokou a cukrem a za občasného míchání vařte tak dlouho, až kuličky zprůhlední (to po namočení trvá asi 15 minut). Rozdělte do 6 skleniček nebo nechte v 1 velké míse a po vychladnutí zdobte šeříkovými kvítky.