Hlavní obsah

Dezerty s omamnou vůní šeříku: Skvěle vypadají i chutnají!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Také vás mrzí, že šeříky tak rychle uvadají? Zakonzervujte si jejich omamnou vůni za pomoci našich receptů, a využijte tak těchto květů na maximum - v dezertech. Určitě si jejich chuť zamilujete.

Článek

Sladká vůně reprezentovaná šeříkem si přímo říká o zkoušku v kuchyni. Proto jsme se rozhodli jeho jedlé květy využít do koláčového krému, marmelády i pro ovonění bezlepkového tapiokového pudinku. Jeho jemná vůně a lehce nahořklá chuť se totiž skvěle doplňuje se sladkými moučníky. Tak si pospěšte, než odkvete poslední šeřík ve vašem okolí!

Piškot se šeříkovým krémem

Na piškot o průměru 22 cm potřebujete

  • 3 vejce o pokojové teplotě
  • sůl
  • 100 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 50 ml mléka

Na dokončení

  • 200 ml mléka
  • hrnek šeříkových květů
  • vanilkový extrakt
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce marmelády (šeříkové, citrusové nebo meruňkové)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci cukru moučka
  • šeříkové květy na ozdobu
Foto: Greta Blumajerová

Umíte si představit lepší dezert na posezení s kamarádkami?Foto: Greta Blumajerová

Postup

01.

Očištěné květy přiveďte spolu s 200 ml mléka k varu, odstavte a nechte louhovat. Mezitím si připravte těsto: Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, žloutky utřete s cukrem, přidejte mléko a vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Opatrně do těsta zašlehejte sníh a přendejte do pečicím papírem vyložené formy. Pečte asi 20 minut při 180 °C.

02.

Šeříkové mléko sceďte, žloutky utřete s cukrem, vanilkou a škrobem a po částech do nich zašlehejte scezené mléko. Vraťte na plotnu a povařte do zhoustnutí.

03.

Vychladlý korpus jednou prokrojte, potřete marmeládou a vychladlým krémem a přiklopte vrchní část. Tu potřete smetanou ušlehanou se lžící moučkového cukru a ozdobte šeříkovými květy.

Šeříkové želé

Na 500 ml želé potřebujete

  • 50 g šeříkových květů
  • 500 ml vody
  • 250 g želírovacího cukru 2 : 1
  • šťávu z 1 citronu
Foto: Greta Blumajerová

Marmeládu si vychutnáte k čaji s máslovými sušenkamiFoto: Greta Blumajerová

Postup

01.

Den předem zalijte očištěné květy 500 ml vroucí vody a nechte je přiklopené odstát. Druhý den sceďte a pořádně vymačkejte vylouhované květy (ty už nebudete potřebovat). V této fázi nemá tekutina moc pěknou barvu, ale po přidání citronové šťávy uvidíte, jak se zbarví do krásně růžovo-fialova!

02.

Ke scezené tekutině přimíchejte citronovou šťávu a želírovací cukr, přiveďte k varu a nechte 7 minut probublávat. Nalejte do připravených sklenic, které otočte víčkem vzhůru. Želé je díky své vůni a lehce nahořklé chuti výborné k máslovým sušenkám a do dortů.

Kokosový tapiokový pudink s šeříkem

Na 6 porcí potřebujete

  • ½ hrnku tapiokových perel (kuliček)
  • 750 ml kokosového mléka (část nebo celé můžete nahradit mlékem kravským)
  • 1 hrnek šeříkových květů
  • ½ hrnku cukru
  • květy šeříku na ozdobu
Foto: Greta Blumajerová

Tenhle rozkošný dezert si mohou dopřát i ti, kdo mají alergii na lepek nebo laktózuFoto: Greta Blumajerová

Postup

01.

Den předem namočte tapioku do ½ litru mléka (nic se nestane, když tento krok vynecháte, jen ji pak budete muset o něco déle vařit). Druhý den přiveďte očištěné květy k varu se zbylým mlékem, odstavte z plamene a nechte louhovat. Po 20 minutách sceďte, smíchejte s namočenou tapiokou a cukrem a za občasného míchání vařte tak dlouho, až kuličky zprůhlední (to po namočení trvá asi 15 minut). Rozdělte do 6 skleniček nebo nechte v 1 velké míse a po vychladnutí zdobte šeříkovými kvítky.

Načítám