Článek
Že kokos výborně ladí s čokoládou, jsme si ověřili už u výroby domácích bounty tyčinek. Dneska ale máme hned další tři osvědčená dua: s mangem v panna cottě, s banánem v obráceném koláči a se zázvorem v nepečených čokoládových kuličkách. Co si dáte jako první?
Kokosová panna cotta s mangem
Na 4 porce potřebujete: 5 plátků jedlé želatiny, plechovku kokosového mléka (400 ml), 1/3 hrnku a 1 lžíci cukru krupice, ½ zralého manga
Postup: 4 plátky želatiny zalejte v rendlíku ½ hrnkem vody a nechte nabobtnat. Kokosové mléko smíchejte s cukrem. Po 10 minutách želatinu zahřejte, aby se rozpustila, a přimíchejte k mléku. Rozdělte do sklenic a nechte v lednici alespoň hodinu zatuhnout.
Poté namočte zbylý plátek želatiny do trošky vody, mango rozmixujte s cukrem a 2 lžícemi vody a po zahřátí a rozpuštění želatiny spolu smíchejte. Rozdělte na alespoň částečně zatuhlou kokosovou vrstvu a nechte další dvě hodiny v lednici.
Tip: Tropy v zimě vám připomenou i kiwi řezy, koláč s kaki či grilovaný ananas s rumovou omáčkou.
Obrácený banánový koláč
Na formu o průměru 22 cm potřebujete: ¼ kostky másla (60 g), ½ hrnku cukru krupice, 2 vejce, kelímek kysané smetany (200 g), hrnek hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, hrnek kokosu, ¼ hrnku mléka, sůl
Na sirup:2 lžíce másla, lžíci citronové šťávy, 4 lžíce hnědého cukru, 4 lžíce vody, 3–4 banány
Postup: Začněte sirupem. Máslo, citronovou šťávu, cukr a vodu povařte do zhoustnutí. Nechte trochu vychladnout a mezitím si připravte těsto: změklé máslo prošlehejte s cukrem, vajíčky a špetkou soli. Vmíchejte smetanu, mouku s kypřicím práškem a na závěr i kokos a mléko. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, dno poklaďte plátky banánů, zalejte sirupem a nakonec těstem. Pečte asi hodinu při 180 °C. Nechte přibližně 15 minut vychladnout ve formě, a poté vyklopte.
Tip: Pro extra lesklý povrch koláče si sirupu připravte dvojnásobné množství a po upečení ho druhou polovinou ještě celý potřete.
Nepečené kokosové kuličky se zázvorem
Potřebujete: 200 g bílé čokolády, 6 lžic smetany na vaření, 1,5 hrnku kokosu, lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, kokos na obalení
Postup: Čokoládu rozlámejte na dílky, pokapejte smetanou a nechte v mikrovlnce (vždy po 30 vteřinách promíchejte) nebo ve vodní lázni rozehřát. Pořádně promíchejte, přidejte hrnek kokosu, nastrouhaný zázvor a nechte asi 2 hodiny zatuhnout v lednici. Poté pomocí lžičky tvarujte malé kuličky, které obalujte v dalším kokosu.
Tip: Jestli nemáte rádi zázvor, klidně ho vyměňte za lžíci růžové vody nebo prostě vynechte.
Jak máte kokos nejraději vy? V podobě sladkých dezertů, kokosového mléka v asijské kuchyni nebo snad v kokosovém likéru :-)?