Článek
Co jiného lépe vystihuje atmosféru rodinné pohody a přátelského setkání u kafíčka, než když se bytem line vůně právě upečené bábovky? Prostě klasika, na které není nic složitého! Vsaďte na ověřené recepty (ty vám dnes dodám já), čerstvé ingredience a silikonové nebo nepřilnavé formy, které ani nemusíte vymazávat, a přesto z nich koláče snadno vyklopíte.
Pak už nezbývá než se rozhodnout, jestli dáte přednost bábovce borůvkové s jogurtem, hříšně čokoládové s podmáslím, nebo neuvěřitelně vláčnému chlebíčku s citronem a mákem. Tentokrát jsme se v redakci ani nedokázali shodnout, který ze zákusků byl naším favoritem!
Čokoládová bábovka s podmáslím
Potřebujete: 3 vejce, hrnek (250 ml) cukru krupice, ½ lžičky soli, hrnek slunečnicového oleje, ¾ hrnku holandského kakaa, hrnek podmáslí, 2,5 hrnku hladké mouky, vrchovatou lžičku jedlé sody, ¾ hrnku silné kávy
Na polevu (lze vynechat): 100 g hořké čokolády, 2 lžíce másla, malou silnou kávu (50 ml)
Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Vejce a cukr šlehejte elektrickým šlehačem asi dvě minuty doběla, vmíchejte sůl, olej a kakao (pracujte ve vysoké nádobě, aby těsto nestříkalo kolem) a nakonec zapracujte i podmáslí, mouku, sodu a kávu. Vlijte do bábovkové formy (silikonovou nemusíte, ale klasickou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou) a pečte přibližně hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte asi půl hodiny vychladnout ve formě a poté vyklopte. Vychladlou bábovku zdobte polevou z čokolády rozpuštěné s máslem a zředěné kávou.
PODMÁSLÍ DO TĚSTA I MARINÁDY
Jogurtová bábovka s borůvkami
Potřebujete: 125 g másla, 120 g cukru krupice, 2 vejce, kelímek bílého jogurtu (200 g), ½ lžičky soli, 250 g hladké mouky, lžičku jedlé sody, šťávu a kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, ½ lžičky vanilkového extraktu, 250 g borůvek
Na polevu: lžičku másla, ½ hrnku cukru moučka, 1–2 lžíce citronové šťávy
Postup: Máslo utřete s cukrem do pěny a postupně zapracujte vejce, jogurt, sůl, mouku (lžíci nechte stranou), sodu, šťávu a nastrouhanou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) z citronu a vanilku a vytvořte hladkou hmotu. Borůvky obalte v odložené lžíci mouky a teprve potom zamíchejte do těsta – díky tomu budou lépe držet tvar a nepůjdou všechny ke dnu formy. Těsto vlijte do silikonové nebo máslem vymazané a hrubou moukou vysypané klasické formy a pečte asi hodinu při 180 °C. Že je bábovka hotová, poznáte snadno: když je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá. Nechte půl hodiny chladnout ve formě a poté vyklopte.
Vychladlou bábovku můžete ještě ozdobit polevou z rozpuštěného másla, cukru a citronové šťávy. Polevu lze i krátce zahřát, lépe pak drží tvar, a kdyby vám zatuhla dřív, než ji použijete, stačí ji opět krátce zahřát.
JOGURT ZVLÁČNÍ NEJEN DEZERTY
Citronový chlebíček s mákem
Potřebujete: 100 g másla, 120 g cukru krupice, ½ lžičky soli, 2 vejce, kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu, 200 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku, 200 g kysané smetany, 2 lžíce máku
Na polevu: ½ růžového grepu, hrnek cukru moučka
Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Máslo utřete s cukrem a solí do pěny, vmíchejte vejce, šťávu a nastrouhanou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) z citronu, mouku, kypřicí prášek, zakysanou smetanu a mák. Nalijte do formy na biskupský chlebíček nebo menší bábovku (používáte-li silikonovou, není třeba vymazávat, klasickou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou) a pečte asi 40 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Z grepu pak vymačkejte šťávu a povařte ji, až se zredukuje asi na třetinu. Vmíchejte cukr a vychladlý chlebíček polevou přelijte.
SLAĎOUNKÉ DEZERTY PROTI KYSELÝM OBLIČEJŮM
Nezbytnosti každého cukráře
Máte ve své kuchařce nějaký osvědčený „blbuvzdorný“ recept?