Článek
Možná si říkáte, že pečení dortů je jen pro zkušené cukrářky, babičky a bláznivé nadšence? Není. Parádní dort svému dítěti dokážete určitě upéct i vy! Stačí se jen držet návodu, obrnit trpělivostí a nakoupit suroviny. Ostatní půjde už (skoro) samo!
Dámy mají přednost!
Protože dívenky odjakživa mají přednost, začíná se dortem – panenkou. Na ten si připravte:
- Těsto (patří do formy na bábovku): 6 vajec, 350 g polohrubé mouky, 350 g cukru krupice, půl sáčku prášku do pečiva.
- Náplň: 250 g másla, 400 ml mléka, 1 sáček malinového pudinkového prášku, půl skleničky ostružinové marmelády.
- Potah: 1 kg kupovaného fondánu (potahová hmota na dorty) nebo 60 ml vody, 1 vrchovatou lžíci želatiny v prášku, 500 g cukru moučka, červené potravinářské barvivo, 3 lžičky medu + panenku typu Barbie.
Přípravu dortu si rozdělte do dvou dní – první den udělejte celý promazaný korpus, druhý už jen zdobte. Základem je piškotové těsto, u kterého je nutné dodržovat přesný postup. Tipy, jak ho nezkazit, najdete v článku Jak na krásně nadýchaný piškot! Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte (se špetkou soli) do tuha. Žloutky vyšlehejte do světlé pěny spolu se 150 g cukru.
V míse vedle promíchejte mouku, prášek do pečiva a zbytek cukru. Do pěny postupně střídavě přimíchávejte bílky a směs s moukou. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku a pečte při 180 stupních Celsia asi hodinu (horkovzdušná trouba 170 stupňů). Korpus nechte zchladnout.
Snadný malinový krém
Pudinkový prášek rozmíchejte v uvedeném množství mléka a uvařte ho. Nechte za občasného míchání zchladnout a poté ho vyšlehejte s máslem. Vychladlou bábovku podélně rozřežte na 4 pláty. Každý kromě vrchního pomažte ostružinovou marmeládou, malinovým krémem a vrstvy na sebe položte zpět. Trochu malinového krému si nechte na další den, uvidíte, bude se hodit!
Fondánovou hmotu doporučuji koupit, pokud ale nemáte kde, můžete vyzkoušet náhražku. Želatinu nasypte do vody, nechte 3 minuty stát, zahřejte v mikrovlnce, přimíchejte med, cukr, barvivo (jen trochu, aby výsledek byl růžový), dobře propracujte a dejte do lednice na noc odstát.
Přes noc hmota krásně ztuhne a piškot se uleží. Druhý den doprostřed bábovky postavte dobře omytou a napůl svlečenou panenku. Fondánovou hmotu vyválejte a postupně z ní vytvořte sukýnku, kterou „potáhnete“ korpus. Pak už jen dozdobte, čím vás napadne (srdíčka, kytičky, kuličky… vše můžete navíc vytvarovat z této hmoty), spoje na sukni překryjte malinovým krémem a nechte v lednici uležet. A pak už se jen usmívejte na ty planoucí holčičí oči!
Pánové jdou na holení
Vymyslet dort, který by ocenili chlapci, byl trochu oříšek. Nad auty nakonec vyhrál populárnější Spiderman, síť z čokolády a pavouci! Na tento dort budete potřebovat:
- Korpus: 8 vajec, 100 g strouhaných lískových ořechů, 350 g polohrubé mouky, 450 g cukru krupice, půl prášku do pečiva.
- Náplň: 400 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače do šlehačky, 500 g polotučného tvarohu.
- Potah a zdobení: 400 g kvalitní čokolády (nejlépe se 70% obsahem kakaa), 100 g másla, 50 g bílé čokoládové polevy (nejlépe v sáčku, aby se vám dobře zdobilo).
Bílky vyšlehejte do tuha, žloutky spolu s 200 g cukru krupice ušlehejte do světlé pěny. Zbytek cukru, mouku, ořechy a prášek do pečiva smíchejte vedle v míse. Do žloutkové pěny střídavě přimíchávejte bílky a směs s moukou. Těsto nalijte do formy na dort s průměrem 26 cm (kraje nevymazávejte, pouze na dno „zavřete“ pečicí papír). Pečte asi hodinu při 180 stupních Celsia (horkovzdušné trouby 170 stupňů) a nechte zchladnout.
Tvarohová náplň překvapí
Smetanu vyšlehejte se ztužovači, přidejte tvaroh. Zchladlý korpus dvakrát podélně prořízněte, promažte krémem a vrstvy vraťte zpět. Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu s máslem a tím pak polijte dort. Rozetřete a nechte v lednici pořádně zchladnout.
A teď už zbývají jen pavouci a síť. Polevě z bílé čokolády ustřihněte růžek tak, aby vznikla úzká dírka. Bílou čokoládou pak na dortu vytvořte pavučinu. Kdo si chce pohrát, může z čokolády vytvořit i pavouky. Stačí si přehnout čtvrtku tak, jak vidíte na fotce, vytvořit na ní tělo pavouka, dát ho na dvě minuty do mrazáku a poté opatrně přendat na dort (podrobný návod, jak na čokoládová zvířátka, spolu s receptem na vynikající kubánský dort najdete v článku zde).
Pak už jen pořiďte spoustu umělých pavouků, čepiček, frkaček nebo konfet a narozeninová party může začít.
A jaké dorty svým dětem děláte vy? Co jim nejvíce chutná a co by nikdy nesnědly? Podělte se o své tipy v diskusi pod článkem nebo rovnou receptem v záložce Vaše recepty!