Článek
U někoho se cukrovka objeví už v útlém dětství. Jedná se o vrozený první typ, který s životním stylem nemá co do činění. Devadesát procent cukrovkářů to ale takhle nemá. Trpí totiž typem druhým – ten propuká někdy po třicítce, zejména pak u těch, kteří mají nemálo kilogramů navíc.
„Cukrovka 2. typu je chronické onemocnění, kterým na celém světě trpí miliony lidí a počty nemocných celosvětově stoupají. Cukrovka může způsobit následné postižení řady orgánů a může být příčinou slepoty, selhání ledvin, onemocnění srdce, mozkové mrtvice či amputace dolních končetin,“ varuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na zdravý životní styl.
Něco málo o první a hlavně druhé cukrovce
Cukrovka je nemoc charakteristická zvýšenou hladinou cukru v krvi. Tomuto jevu se říká hyperglykemie a může vznikat ze dvou důvodů: tělo buď neprodukuje dostatečné množství hormonu inzulinu, anebo ho vytváří dostatek, avšak nedovede látku správně využít.
V prvním případě se jedná o diabetes 1. typu. Nejčastěji propuká v dětství nebo pubertě a jeho vznik je neovlivnitelný – stojí za ním genetická dispozice, která se rozvine na základě nějaké klidně i banální virové infekce. Takový jedinec je pak odkázán na celoživotní podávání inzulinu zvenčí.
Jak již bylo řečeno, naprostá většina cukrovkářů trpí diabetem 2. typu. U nich slinivka břišní produkuje inzulinu dost, někdy i nadbytek, ale tělo má vůči němu sníženou citlivost, takže ho nevyužívá. Hormon inzulin zprostředkovává přenos cukru z krve do orgánů a tkání celého těla. Zajišťuje tedy přísun energie, který je pro správné fungování organismu naprosto nezbytný.
ČTĚTE VÍCE O ZDRAVÍ
Jádro problému
O cukrovce 2. typu koluje řada mýtů, ten nejběžnější se týká příčiny jejího vzniku. Mnozí považují za hlavního viníka cukr. Mezi konzumací sladkého a rozvojem cukrovky však nebyla prokázána přímá spojitost.
Za hlavní příčinu vzniku se považuje obezita a s ní spojená celkově nezdravá životospráva. Roli může hrát i jistá genetická dispozice – něčí tělo zkrátka snese méně špatného zacházení než jiné. Samozřejmě že příliš cukrů v jídelníčku není ideální, ale cukrovkou spíše onemocní horlivý jedlík tučných a smažených jídel, protože jedním z rizikových faktorů rozvoje nemoci je vysoký cholesterol.
Sedm proti-cukrovkových opatření
- Udržujte si zdravou váhu - „Pokud je člověk obézní, snižuje se citlivost buněk vůči inzulinu. Ten slouží jako vrátný, který umožní vstup glukózy do buňky. Když ovšem buňka na inzulin nedokáže správně reagovat a glukózu nepřijme, pak v krvi stoupá hladina krevního cukru a inzulinu,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka programu Vím, co jím, která zároveň uvádí, že 90 procent diabetiků 2. typu je obézních.
- Omezte zdroje škodlivých tuků - jezte méně přespříliš tučných jídel, jako jsou uzeniny, bůčky apod., vynechte polotovary a jídla z fastfoodů.
- Navyšte vlákninu - má dobrý vliv na glykemii a pomáhá snižovat hladinu glukózy, konzumujte proto více celozrnných obilnin, luštěnin a zeleniny, které patří mezi nejlepší zdroje vlákniny.
- Jezte pravidelně - „Velmi důležité je jíst pravidelně, nemít hlad, aby nekolísala hladina cukru v krvi,“ popisuje Karolína Hlavatá.
- Hýbejte se - aktivní pohyb je jak v prevenci, tak při léčbě velmi prospěšný. „Když se diabetik s nadváhou začne pravidelně hýbat, zhubne a zároveň mu hladina cukru v krvi klesne, či se dokonce normalizuje,“ uvádí dietoložka.
- Stop kouření - mimo jiné může mít podíl právě i na rozvoji cukrovky. Je to tedy další z mnoha důvodů, proč se zlozvykem přestat.
- Méně alkoholu - pouze velmi umírněná konzumace neuškodí, pravidelná konzumace větších dávek do zdravého způsobu života nepatří.
CUKROVKU 2. TYPU OVLIVŇUJE CELÝ ŽIVOTNÍ STYL
Trpí cukrovkou někdo z vašich blízkých?