Článek
Jsou suroviny, které nemají právě tu nejlepší pověst. Zamlžená vzpomínka na dětství, školní jídelna, podezřelá omáčka, ve které plavou zelené kousky, a k tomu kus něčeho, co se podobá briketě, ale při bližším prozkoumání je to maso.
To byla možná pro někoho z vás pro jistotu jediná zkušenost s fazolkami. Přitom při správném zacházení máte doma v kuchyni doslova poklad nabitý vitaminy a minerály. A pochopitelně z fazolek připravíte spoustu chutných pokrmů. Fazolky si rozumí s opečeným masem, smetanou, česnekem i slaninou. Hodí se jako příloha, do omáček, polévek i na omeletu. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale stejně dobře si pochutnáte na mrazených nebo naložených v nálevu.
Polévka se slaninou
Na 4 porce potřebujete: 300 g čerstvých nebo mrazených zelených fazolek, 2 brambory, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžičku mletého kmínu, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, sůl, pepř, 1 lžíci nasekané petrželky, 100 g anglické slaniny, 1 l zeleninového vývaru
Postup: Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín a nechte ho provonět. Zasypte moukou, promíchejte a pak vše zalejte vývarem. Do polévky přidejte fazolky a na kostičky nakrájené brambory a prolisovaný stroužek česneku. Vařte, dokud není zelenina měkká.
Do vroucí polévky pak nalejte mléko s rozšlehaným vejcem a rychle rozmíchejte vidličkou nebo metličkou. Krátce povařte a stáhněte z ohně. Polévku podle chuti osolte, opepřete a podávejte ozdobenou petrželkou a plátkem dokřupava opečené slaniny.
Tip: Před podáváním můžete přidat do polévky lžíci zakysané smetany.
Salát s cizrnou
Na 4 porce potřebujete: 400 g mrazených zelených fazolek, 200 g sterilované cizrny, 200 g mrazeného hrášku, 6 sušených rajčat nakládaných v oleji, 250 g balkánského sýra, 2 jarní cibulky, 6 lžic olivového oleje, 3 stroužky česneku, špetku mletého chilli
Postup: Na polovině oleje krátce orestujte nakrájené jarní cibulky a přidejte fazolky a hrášek. Chvilku opékejte, stáhněte z ohně, nechte vychladnout a v míse promíchejte směs s cizrnou. Pak vše osolte a opepřete.
Česnek, sušená rajčata, zbylý olej a chilli rozmixujte. Směs přidejte do salátu a dobře promíchejte. Nakonec do salátu vmíchejte na kostičky nakrájený sýr.
Tip: Do salátu přidejte podle chuti bylinky a ozdobte ho dokřupava opečenými krutony.
Kuřecí paličky se smetanou
Na 4 porce potřebujete: 12 kuřecích paliček, 400 g čerstvých nebo mrazených zelených fazolek, 500 g menších brambor, 300 g zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 1 lžíci mleté papriky, sůl, pepř, 2 cibule, olej na vymazání pekáčku, vývar podle potřeby
Postup: Ve velké míse smíchejte zakysanou smetanu s paprikou, prolisovanými stroužky česneku a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte opláchnuté a osušené paličky a důkladně promíchejte. Maso nechte 2 hodinky uležet.
Brambory oloupejte a překrojte na poloviny, cibule nakrájejte na čtvrtinky. Do vymazaného pekáčku naskládejte maso a přidejte brambory, fazolky a cibule. Vše podlejte trochou vývaru a kuřecí paličky pečte dozlatova.
Tip: Do marinády můžete vmíchat lžičku lístků tymiánu.
Chutnají vám zelené fazolky? Podělte se, jak s nimi nakládáte v kuchyni.