Článek
Francouzi připravují kližku na miliony způsobů a je načase trochu se u nich inspirovat a kližku upéct. Zvolili jsme pikantní kombinaci česneku a hořčice, takže neváhejte a pusťte se do toho nejdéle o víkendu!
Pečená kližka s kapustovým špenátem
Na 4 porce potřebujete: asi 1 kg hovězí kližky, rostlinný olej nebo sádlo, sůl, pepř, 2 cibule, ½ paličky česneku, 2 lžíce dijonské hořčice, lžíci drceného kmínu
Na kapustu si připravte: asi 300 g kapusty, sůl, pepř, 250 ml smetany ke šlehání
Postup: Kližku důkladně odblaňte, ať nikde nezůstanou tuhé úpony šlach ani silné blány. Už během odblaňování se vám kus kližky „rozpadne“ na tři velké části. V hrnci, který pak lze dát i do trouby, rozehřejte olej nebo sádlo. Maso ze všech stran osolte, opepřete a na rozehřátém tuku opečte dohněda. Jednu cibuli nakrájejte najemno a asi v polovině opékání přidejte k masu.
Troubu zapněte na 200 °C. Druhou cibuli nakrájejte najemno a smíchejte s utřeným česnekem, hořčicí a drceným kmínem. Opečené maso vyjměte a hořčicovou směs do něj důkladně vetřete. Pak ho vložte zpět do hrnce, podlijte trochou vody, přiklopte poklicí a dejte do trouby. Pečte asi 2 až 2,5 hodiny doměkka. Během pečení maso pravidelně přelévejte a podle potřeby přidávejte i další vodu. Troubu vypněte, z hrnce sundejte poklici a maso nechte ještě asi 15 až 20 minut zapéct a omáčku zredukovat.
Kapustu (použít můžete třeba kus, který vám zbyl z přípravy kapustového nákypu) rozeberte na listy a vykrájejte tuhé řapíky. Listy nakrájejte na tenké proužky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak kapustu sceďte a vymačkejte z ní všechnu přebytečnou tekutinu. Dejte do pánve, osolte a opepřete a zalijte smetanou. Pozvolna vařte do zredukování. Kližku podávejte se šťouchanými bramborami a kapustovým špenátem.
Zaujal vás náš recept?