Článek
Alespoň jedna knížka pod stromečkem je téměř nutnost, a těmi, které jsou plné osvědčených receptů a krásných fotek, potěšíte hned dvakrát. Poprvé na Vánoce a podruhé, až se obdarovaný pustí do vaření! Vybrali jsme pro vás 12 těch nejhezčích autorských kuchařek, které u nás letos (až na jednu výjimku) vyšly. Vybírat můžete ze zdravého vaření, sladkého pečení i knih, které potěší také mužskou část kulinářské populace.
Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete
Titul je to sice odvážný, ale v lecčems pravdivý. Karolína Fourová je totiž nejen nadšená kulinářka, ale také inženýrka v oboru výživy a kvality potravin, takže její kniha zdaleka není jen kuchařkou. Je to zjednodušeně řečeno i návod, jak se stravovat dobře (nebo, jak zněl původní název, „Nejíst blbě“). Autorka se věnuje rozšířeným mýtům o jídle, populárním dietám a jejich vlivu na naše zdraví. Zabývá se dnes i tolik zatracovaným lepkem. Naučí vás číst si obaly potravin, vybírat jídlo mimo domov a samozřejmě vařit i své oblíbené recepty. Doporučujeme všem, kteří chtějí jíst zdravě, ale zároveň nepodléhají extrémním dietetickým směrům.

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete, Karolína Fourová, Esence, 200 stranFoto: Archiv nakladatelství
Koláče Chez Lucie
Druhá kuchařka populární foodblogerky Lucie Dvořákové alias Chez Lucie má opět stručný název i jména kapitol (ovocné, kynuté, snadné, bábovky...), které si na nic nehrají. Na Lucčiných receptech je poznat, že se kariéře cukrářky začala před lety věnovat profesionálně – jsou perfektně vysvětlené a před startem vás provede základy pečení a zasvětí do jeho přípravy tak, že se neztratí ani úplný cukrářský začátečník. A Ježíška tak možná bude při další návštěvě čekat třeba čerstvě upečený frgál! Tady je ochutnávkový recept na švestkový koláč.

Koláče Chez Lucie, Lucie Dvořáková, CPress, 152 stranFoto: Archiv nakladatelství
Country kuchařka
Country kuchařka Matěje Pospíšila s podtitulem Sám na čundru a hladový navazuje na snad nejvtipnější kuchařské knihy Sám doma a hladový a Sama doma a hladová. Vtipná je obsahem i formou (byť se vám obrázek autora ve vaně plné brsalátu už asi nikdy nevymaže z paměti) a je takovým malým holdem všem trampům, táborníkům a chalupářům. Dozvíte se proto, jak na domácí hořčici, originální způsoby nařezávání špekáčků, pomazánku do vlaku a další nezbytnosti výletníků. Skvělý dárek pro muže!

Country kuchařka: Sám na čundru a hladový, Matěj Pospíšil, Došel karamel, 260 stranFoto: Archiv nakladatelství
Rok s Garden & Kitchen
Sympatická Inna Valoušková, známá spíše pod svým blogerským jménem Garden & Kitchen, si splnila sen a vydala knihu. Záměrně nepíšeme kuchařku, protože ač je plná jednoduchých, a přitom nápaditých receptů, je zároveň i průvodcem pro zahrádkáře. Každý měsíc vám díky své mnohaleté zkušenosti poradí, co zasít, co sklidit, a co dobrého pak ze zahrádky uvařit. Doporučujeme všem těm, kdo se zahradničením i začínají nebo mají celoroční přísun od zdatnějších zemědělců a rádi vaří sezonně.

Rok s Garden & Kitchen, Inna Valoušková, vydáno vlastním nákladem, 226 stranFoto: Archiv autora
Kukuchařka
A konečně zábavné vaření pro ty nejmenší! Kukuchařka sice vyšla už loni, ale v malém uměleckém nakladatelství a byla by škoda, kdyby vás minula. Kromě veselých receptů, které jsou tak jednoduché, že je zvládnou i děti, v ní najdete hravé aktivity v kuchyni, co vaše nejmenší naučí vaření milovat. Že se s jídlem nehraje, je podle nás totiž už dávno překonaný omyl! Knížka bude bavit děti a pro své krásné zpracování i kulinářsky založené rodiče.

Kukuchařka Čas na hraní v kuchyni!, kolektiv autorů, Běžíliška, 72 stranFoto: Archiv nakladatelství
Velká knedlíková kuchařka
Knedlík, nebo nok? Zjistěte to jednou pro vždy v novodobé bibli knedlíkářů s podtitulem Veletucet knedlíků v české kuchyni. Dali ji dohromady opravdové knedlíkové autority: spoluzakladatel firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner, food editorka Kateřina Bednářová a autorka Kuchařek pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová. Najdete zde jak precizně vypilované recepty na všechny základní typy, tak fajnovky typu perníkové knedlíky ke zvěřině, slavnostní mandlové nebo bezlepkové knedlíky.

Velká knedlíková kuchařka: Veletucet knedlíků v české kuchyni, kolektiv autorů, Došel karamel, 280 stranFoto: Archiv nakladatelství
Oheň a dým
Potěšte svého oblíbeného pyromana ohnivým debutem Hugo Hromase! Populární (nejen) televizní kuchař ho naučí všemožné techniky přípravy jídla na ohni a taje jeho zakládání, a také ho provede potřebnými pomůckami pro čím dál populárnější outdoorové vaření. Těšit se můžete nejen na maso, ale i na vynikající zeleninové pokrmy, chleba, a dokonce i dezerty.
Máte rádi Huga Hromase a jeho pořad Kuchaři u ohně? 21. prosince vyjde speciální díl na TelevizeSeznam.

Oheň a dým, Hugo Hromas, Esence, 280 stranFoto: Archiv nakladatelství
Cesta z těsta
Aneb České pečení pro celý rok, tak zní celý název prvotiny vítězky televizní soutěže amatérských pekařů Petry Burianové. Vsadila na lokální suroviny a sezonnost receptů, takže se kromě pečení věnuje i českým tradicím a řemeslům. Kapitoly jsou rozdělené podle ročních období a najdete v nich jak sladké, tak slané pečivo.

Cesta z těsta, Petra Burianová, CPress, 280 stranFoto: Archiv nakladatelství
Jíme zdravě ze spíže
Kolekce populárních fit receptů se letos mimo jiné rozšířila o recepty, které uvařit ze surovin, co máte doma. A to se v dnešní době obzvláště hodí! Kromě 70 jednoduchých receptů v knize najdete i tipy pro nákupy a skladování potravin, abyste byli vždy připraveni. Těšit se můžete na luštěniny, zdravější varianty dětských jídel, ryby, maso i bezmasé varianty tradičních receptů. Protože jíst zdravě se dá i v době, kdy je nutné spoléhat na zásoby ve spíži nebo není čas a chuť se vydávat do obchodu!

Jíme zdravě ze spíže, kolektiv autorů, Fitrecepty, 160 stranFoto: Archiv nakladatelství
Radost v kuchyni
Kniha Martiny Hladjuk alias Mamachef je nejen radost v kuchyni, ale i radost pohledět! Její precizní recepty jsou detailně popsány i krásně nafoceny a doplněny o tipy, jak pokrmy efektně servírovat. Martina se inspiruje i v zahraničí a přináší výběr toho nejlepšího ze svého blogu. Jí se totiž i očima!

Radost v kuchyni, Martina Hladjuk, CPress, 160 stranFoto: Archiv nakladatelství
Herbář ze zahrady přímo na talíř
A ještě jedna kulinářsko-zahradnická novinka. Poslední kniha Kateřiny Winterové nabízí nejen sto receptů, ale také popis více než 80 odrůd zeleniny s doporučeními pro jejich pěstování a rovněž ovocné ochutnávky. Oblíbenou zeleninu se tak naučíte nejen zpracovávat, ale také sami vypěstovat. A za ženskou část redakce bychom si přály, abychom při zahradničení a vaření také vypadaly pořád tak dokonale jako Katka!

Herbář ze zahrady přímo na talíř, Kateřina Winterová, Edice ČT, 272 stranFoto: Archiv nakladatelství
Moje nejsladší vzpomínky
Kdo by neměl nějaký moučník, co ho svou chutí rázem přenese zpátky do dětství! A Barbora Gorecká, známější pod svým blogem Máma peče doma, sepsala hned 77 takových receptů. Odcestujte se sladkými vzpomínkami svého dětství zpátky do bezstarostných časů a připomeňte si chutí poctivých buchet, koláčů a bábovek nedělní obědy u babičky.

Moje nejsladší vzpomínky, Barbora Gorecká, vydáno vlastním nákladem, 216 stranFoto: Archiv autora