Článek
Ženy, které trápí přílišná štíhlost, mají opravdu smůlu – naprostá většina článků i knížek je určena pro ty, které se potýkají spíš s kily navíc. Požádali jsme proto dietoložku Václavu Kunovou, odbornou garantku poradny Rozumné hubnutí, aby se na Danielin jídelníček podívala pěkně zblízka. Snad její komentář pomůže s tímhle problémem i dalším.
Kdo je Daniela?
Dvacetiletá studentka, 168 cm vysoká, vážila ještě před maturitou 56 kg, pak ale kvůli stresu zhubla až na 50. V současné době váha ukazuje 53 kg. Všichni členové její rodiny jsou štíhlí – maminka má 45 let a 57 kg, otec 46 let a 73 kg. Sedmnáctiletý bratr váží 68 kilo. „Říká se o nás, že ať sníme cokoli, nepřibereme, což trápí hlavně mě a mámu. Vím, že jsou to všechno geny,“ podotýká Daniela.
Na snídaně a svačiny nemám čas
„Ráno nemám moc času, tak snídám málo, obvykle si dám kousek buchty. Ke svačině jím chléb nebo rohlík se šunkou a zeleninou nebo ovoce. Během vyučování ale nestíhám svačit tak, jak bych chtěla, protože nemáme skoro žádné pauzy," popisuje čtenářka svůj jídelníček. Obědvá pravidelně, většinou polévku a masitý hlavní chod. Když přijde ze školy domů, dá si jogurt.
„Večeři mám teplou jen občas, bývá to maso nebo domácí pizza, jinak jím cereálie v mléce, ovoce a podobně. Někdy ani nemám na jídlo chuť. Asi jím víc sladkostí, než bych měla, ale kvůli přísnému zubaři si poctivě čistím zuby,“ přiznává Daniela.
Bojím se cvičit, abych nezhubla
A dokončuje: „Patřím mezi dárce krve, proto je pro mě problém s váhou důležitý. Někdy, když dobíhám tramvaj nebo delší dobu nejím nebo nepiji, mi není úplně dobře a cítím se vysílená.“
Lékařka Daniele radí: jezte pravidelněji!
„Vašemu jídelníčku chybí pravidelnost. To, že občas na jídlo zapomenete nebo nemáte chuť, způsobí, že je váš energetický výdej vyšší než příjem a váha jde dolů. Stanovte si určité časy, kdy budete jíst a udělejte z nich zvyk, stejně jako jste zvyklá si třeba čistit zuby,“ radí MUDr. Václava Kunová. A pokračuje: „Vzhledem k tomu, že chcete přibrat zdravě, tedy ne tuk, ale aktivní tělesnou hmotu, zaměřte se na kvalitu potravin. Jde o to, abyste nejedla jen potraviny s vyšší energetickou hodnotou, ale ty, které vám přinesou nějaké nutriční benefity.“
A tady je doporučený jídelníček:
Snídaně: Pokud nemáte čas, mějte u sebe tyčinku na bázi oříšků a sušeného ovoce (MaxiNuta) nebo ovesných vloček (Flapjack). Stejně dobře poslouží ochucený jogurtový nápoj, v krajním případě jen samotný banán. To vše můžete sníst cestou do školy.
Přesnídávka: Nenechte se tlačit časem a snězte si chléb, který máte z domova. Celozrnné pečivo je vhodnější než bílé; do něj si dejte větší množství plátkového sýra, šunku a zeleninu, případně Lučinu. K tomu přidejte ovoce, čerstvé nebo sušené s oříšky.
Oběd: V jídelně si vybírejte ryby nebo hovězí maso, nevyhýbejte se zelenině a snězte, pokud možno, celou přílohu. Polévky si samozřejmě dávejte.
Svačina: Do jogurtu nakrájejte ovoce, pár ořechů, přidejte vločky nebo oblíbené cereálie, občas si uvařte pudink.
Večeře:Připravte si třeba pomazánku z tuňáka a Lučiny, přidejte chléb a zeleninu. Můžete si dát i těstoviny, kuskus, bulgur nebo luštěniny, ale vždy přidejte některou z potravin bohatých na bílkoviny (mozzarella, vejce, šunka, kuřecí prsa, cottage, tvaroh).
„Těmito úpravami jídelníčku do sebe Daniela dostane více živin a měla by se snížit i její chuť na sladké,“ uzavírá Václava Kunová.