Hlavní obsah
3,6
(31)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Masové kuličky s rajskou omáčkou jsou sázka na jistotu, milují je děti i dospělí. Ty z jadranského pobřeží jsou velmi jemně kořeněné a nastavené vařenou rýží: díky ní jsou krásně kypré, a ještě ušetříte na mase.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
Na masové kuličky
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku rýže
  • 1 hrnek vody
  • 1 kg míchaného mletého masa
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 lžíce listové petržele
  • 8 lžic oleje
  • 1 hrst hladké mouky
Na rajskou omáčku
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • 800 ml rajčatové omáčky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Vždy je připravuji z dvojité až trojité dávky: část servíruji hned a část po uvaření rozdělím do krabiček a uložím do mrazničky. Ve všední dny je pak stačí ráno přeložit do lednice, do večera povolí a skvělá domácí večeře je pak na stole rychle a téměř bez práce.

Postup

01.

Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte na nadrobno. Rýži propláchněte a nechte okapat. V menším hrnci rozpalte dvě lžíce oleje na střední teplotu, přidejte cibuli a orestujte ji dosklovata. Poté přidejte česnek a okapanou rýži a také je krátce smahněte, tak aby se všechna zrnka rýže obalila. Zalijte vodou, osolte, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte 10 minut. Odstavte a nechte vychladnout.

02.

Do velké mísy vložte vychlazené mleté maso, osolte, opepřete, přidejte promnutou majoránku a velkorysou dávku najemno nasekané petrželové natě. Přidejte také vejce a vychlazenou rýži a dobře promíchejte. Pracujte nejdřív vařečkou, poté ji odložte a směs pořádně propracujte rukama, až se rýže a koření rovnoměrně rozptýlí a směs bude vazká a soudržná. Navlhčenýma rukama odebírejte kousky masové směsi a tvarujte jednotlivé kuličky. Snažte se je hezky uhladit a „utáhnout“.

03.

Cibuli na omáčku také oloupejte, nakrájejte nadrobno a nechte chvíli stranou. Ve velkém hrnci se širším dnem rozpalte olej na vyšší teplotu. Na plytký talíř nasypejte hladkou mouku. Kuličky postupně zlehka obalujte v mouce, vkládejte do rozpáleného oleje a opečte ze všech stran dohněda. Pracujte postupně, aby v hrnci zůstalo dost prostoru na obracení kuliček, obracejte je opatrně a až poté, co se zatáhnou. Opečené kuličky vyjměte.

04.

Až budou všechny masové kuličky opečené, do uvolněného hrnce vsypte cibuli a opečte ji dozlatova, uvolňujte při tom přípečky ze dna. Až bude opečená, přidejte cukr a rajčatový protlak a rozmíchejte je v horkém tuku. Do hrnce vlijte rajčatové pyré, vývar, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a pomalu přiveďte k varu.

Tip: Přidejte do hrnce osminku oloupaného celeru. Tenhle trik používají Maďaři, celer dokáže chuť rajské omáčky překvapivě prohloubit.

05.

Až začne omáčka probublávat, opatrně do ní vraťte opečené masové kuličky a zvolna vařte podle velikosti asi 30 až 35 minut, občas šetrně promíchejte nebo jemně zatřeste hrncem. Odstavte a podávejte horké s oblíbenou přílohou: moje rodina volí těstoviny, mně chutnají dalmátské čufty nejvíc s jemnou bramborovou kaší.

A na jadranském pořeží můžete zůstat i u moučníku: recept na tyhle rychlé rumové řezy jsem si přivezla z dovolené v Chorvatsku.

Související témata:

Načítám