Článek
Vždy je připravuji z dvojité až trojité dávky: část servíruji hned a část po uvaření rozdělím do krabiček a uložím do mrazničky. Ve všední dny je pak stačí ráno přeložit do lednice, do večera povolí a skvělá domácí večeře je pak na stole rychle a téměř bez práce.
Postup
01.
Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte na nadrobno. Rýži propláchněte a nechte okapat. V menším hrnci rozpalte dvě lžíce oleje na střední teplotu, přidejte cibuli a orestujte ji dosklovata. Poté přidejte česnek a okapanou rýži a také je krátce smahněte, tak aby se všechna zrnka rýže obalila. Zalijte vodou, osolte, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte 10 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
02.
Do velké mísy vložte vychlazené mleté maso, osolte, opepřete, přidejte promnutou majoránku a velkorysou dávku najemno nasekané petrželové natě. Přidejte také vejce a vychlazenou rýži a dobře promíchejte. Pracujte nejdřív vařečkou, poté ji odložte a směs pořádně propracujte rukama, až se rýže a koření rovnoměrně rozptýlí a směs bude vazká a soudržná. Navlhčenýma rukama odebírejte kousky masové směsi a tvarujte jednotlivé kuličky. Snažte se je hezky uhladit a „utáhnout“.
03.
Cibuli na omáčku také oloupejte, nakrájejte nadrobno a nechte chvíli stranou. Ve velkém hrnci se širším dnem rozpalte olej na vyšší teplotu. Na plytký talíř nasypejte hladkou mouku. Kuličky postupně zlehka obalujte v mouce, vkládejte do rozpáleného oleje a opečte ze všech stran dohněda. Pracujte postupně, aby v hrnci zůstalo dost prostoru na obracení kuliček, obracejte je opatrně a až poté, co se zatáhnou. Opečené kuličky vyjměte.
04.
Až budou všechny masové kuličky opečené, do uvolněného hrnce vsypte cibuli a opečte ji dozlatova, uvolňujte při tom přípečky ze dna. Až bude opečená, přidejte cukr a rajčatový protlak a rozmíchejte je v horkém tuku. Do hrnce vlijte rajčatové pyré, vývar, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a pomalu přiveďte k varu.
Tip: Přidejte do hrnce osminku oloupaného celeru. Tenhle trik používají Maďaři, celer dokáže chuť rajské omáčky překvapivě prohloubit.
05.
Až začne omáčka probublávat, opatrně do ní vraťte opečené masové kuličky a zvolna vařte podle velikosti asi 30 až 35 minut, občas šetrně promíchejte nebo jemně zatřeste hrncem. Odstavte a podávejte horké s oblíbenou přílohou: moje rodina volí těstoviny, mně chutnají dalmátské čufty nejvíc s jemnou bramborovou kaší.
A na jadranském pořeží můžete zůstat i u moučníku: recept na tyhle rychlé rumové řezy jsem si přivezla z dovolené v Chorvatsku.