Článek
Postup
01.
Do velké mísy dejte všechny suché ingredience a promíchejte je. Nyní přidejte vodu, ocet i slad a dobře vše spojte v řidší těsto. Nádobu přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě následujících 10 hodin zrát.
02.
Po 10 hodinách těsto přesuňte na pomoučený vál a rozdělte ho na dva kusy. Těsto je lepivé, a tak to má i být, zapomeňte na úhlednou bagetu. Je to daň za vláčné těsto s příjemnou strukturou bez dlouhého hnětení. Pokuste se z každého kusu vytvořit podélný tvar, přičemž těsto párkrát otočte do vrtule a uložte na plech. Při práci pomůže i mouka. Pokud se nechcete příliš trápit s lepivým těstem, klidně jej pečte v podélné formě na chleba.
03.
Předehřejte si troubu na 230 °C, funkce horní a spodní ohřev. Na plechu nechte dalamánky přibližně ještě 25 minut kynout. Když jsou vykynuté, posypejte je hrubou solí a kmínem nebo i jinými semínky a dejte péct na přibližně 15–20 minut do zlatova.
A co takhle zkusit i klasickou bílou veku? Té bude slušet některá ze silvestrovských klasik v podobě nejrůznějších pomazánek.