Hlavní obsah
3,1
(90)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Jako u nás máme svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo, ve Švýcarsku dělají bramborové rösti. Původně to byla běžná snídaně ve švýcarském kantonu Bern, ale dnes je z toho celonárodní specialita. Šéfkuchař Marek Fichtner, který má na Stream.cz pořad Atlas chutí, rösti doplnil telecím masem upraveným také podle švýcarské receptury. Dohromady je to skvělý tip třeba na víkendový oběd.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na telecí
  • 400 g telecí kýty
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1 ks cibule
  • 200 g žampionů
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 300 ml silného telecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 panák brandy
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na rösti
  • 500 g brambor
  • 1 lžička kmínu
  • 120 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Kýtu nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. Na hluboké pánvi rozehřejte většinu přepuštěného másla, na kterém opečte maso do zlatova. 

02.

Vyjměte maso z pánve, přidejte zbývající máslo, nakrájenou cibuli a celé drobné žampiony. Vše opečte.

03.

Část žampionů vyndejte z pánve a nechte si je na ozdobu. Přidejte bílé víno a zredukujte ho zhruba na polovinu.

04.

Přilijte vývar a opět redukujte asi na polovinu.

05.

Nakonec přilijte smetanu a znovu zredukujte. 

06.

Maso vložte zpátky do vzniklé omáčky, přidejte nasekanou petržel, dochuťte citronovou šťávou, panákem brandy, solí a pepřem. 

07.

Pevné přílohové brambory uvařte ve slupce s kmínem do polotvrda. Oloupejte je, nechte vychladnout a poté nahrubo nastrouhejte. Na pánvi osmahněte nakrájenou slaninu s cibulí, které pak přidejte k nastrouhaným bramborám. Osolte, opepřete a promíchejte.

08.

Na horkou pánev dejte trochu sádla. Z připravené bramborové směsi udělejte jednu velkou placku a opečte ji z jedné strany. Pomocí druhé pánve nebo talíře ji pak otočte a opékejte z druhé strany. Ze strany pánve ještě přidejte máslo, aby se vám placka nepřipekla.

09.

Rösti servírujte s telecím masem se smetanovou omáčkou, dozdobte opečenými žampiony a petrželkou. Podávejte jako hlavní chod.

Načítám