Článek
Sůl (chlorid sodný, NaCl) je důležitá pro správnou funkci organismu, udržení vodní rovnováhy a nervosvalové dráždivosti. V přírodě se vyskytuje jako nerost halit (sůl kamenná). Je nejvýznamnějším zdrojem sodíku, biogenního minerálu, který je potřebný i nebezpečný zároveň. Kuchyňská sůl je navíc obohacována jodem, jenž je nutný pro optimální činnost štítné žlázy. Doporučená dávka soli se pohybuje kolem pěti gramů na den, což odpovídá přibližně jedné zarovnané čajové lžičce.
Nedostatkem soli dnes trpí málokdo
„Když se soli vyhýbáte a tělo jí má nedostatek, projevuje se to dehydratací, nízkým krevním tlakem nebo křečemi,“ říká výživová poradkyně Simona Cahlová. Jestliže sůl omezujete dlouhodobě, může se objevit inzulinová rezistence, která vede k diabetu 2. typu. „Existuje i riziko zvýšení hladiny LDL cholesterolu nebo deprese,“ dodává Simona Cahlová.
Nedostatkem soli však podle Lucie Tvrdoňové, výživové poradkyně a majitelky firmy Krabičkujeme, dnes trpí jen málokdo – většinou je to jen výjimečně, třeba kvůli nadměrnému pocení, při dlouhodobém průjmu a zvracení nebo při velmi přísné dietě. „V dnešní době lidé naopak přijímají až desetkrát více soli, než potřebují,“ říká.
Sůl otupuje chuťové pohárky
A proč se vlastně tolik přesoluje? Je to jednoduché: sůl zintenzivňuje chuť potravin a zvyšuje apetit. Společně s tím ale otupuje chuťové pohárky. Když si zvyknete hodně solit, méně slaná jídla vám budou připadat nevýrazná. Jakmile ale přesolovat přestanete, ztracená citlivost se po čase vrátí a vy budete znovu plně rozeznávat širokou paletu chutí i vůní.
Chcete zhubnout? Omezte solení
Bojíte se, že když omezíte solení, bude vám chybět výše zmiňovaný sodík? Zbytečně – jeho dostatek je v syrové potravě, a proto nemusíte ještě navíc solit. Chcete zhubnout? Pak si na přesolování dávejte obzvláště velký pozor! Vaše snahy by totiž mohlo velmi rychle a snadno zhatit. „Sůl zadržuje vodu v těle. Buňky přijímají více vody a vy vypadáte oteklí a těžší na váze,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová. Omezením solení se tedy zbavíte nadbytku vody. Nic se ale nemá přehánět. „Jak už bylo tisíckrát řečeno: všeho s mírou. Takže nezbavujte tělo soli úplně, ale rozhodně solení omezte. Vyhněte se hlavně soli přijaté z chipsů a jídel z fastfoodů,“ radí výživářka.
Příliš soli poškozuje zdraví
Pravidelné přesolování nepoškozuje jen linii, ale i zdraví. Podle Simony Cahlové se mohou objevit potíže s vysokým krevním tlakem, poškozením srdce, nebo dokonce i zánět žaludku. „Mějte se na pozoru zejména před skrytou solí,“ varuje. Tu najdete v uzeninách, masných výrobcích, pečivu, polotovarech nebo konzervách.
Co říci závěrem? „Vyhněte se zpracovaným potravinám a zařaďte co nejvíce potravin přirozených. Dojde k odvodnění a vy se nebudete cítit otekle,“ uzavírá Simona Cahlová.
A jak to se solí máte vy? Myslíte si, že přesolujete, nebo se naopak držíte moc zpátky?