Článek
Cukroví, na které nedáme dopustit? Vosí hnízda! S naším receptem se povedou každému a ještě budou chutnat skvěle po karamelu.
Postup
01.
Piškoty rozmixujte nebo namelte najemno. K piškotovému prášku přidejte cukr, na kousky nakrájené máslo, kakao a doprostřed udělejte dolík. Přilijte mléko a rum a rukama zadělejte měkké těsto. Pokud budete mít pocit, že to nikdy nemůže držet pohromadě, vydržte a hněťte dál, trvá to asi 12–15 minut, než je těsto opravdu hladké a nelepivé. Pokud se přece jen stále drobí, přidejte ještě kapku mléka nebo rumu.
02.
Připravte si karamelový vaječný likér. Smíchejte všechny suroviny a šlehačem je lehce našlehejte. Vyrobíte ho úplně stejně jako klasický vaječňák, jen místo standardního použijete karamelové kondenzované mléko. Co po plnění zbude, můžete směle vypít!
03.
Formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem (udělejte si hromádku z cukru a formičkou ho prostě naberte a vysypte zpět). Vmáčkněte dovnitř prstem kousek těsta, přebytečné prsty „ořízněte“. Naplňte trochou likéru a zavřete piškotem. Vyklopte a máte hotovo!
04.
Prodávají se i stojánky na vosí hnízda. Případně lze použít plata od vajec, do kterých dnem vzhůru vyklopíte nenaplněná hnízda, naráz je pak naplníte a uzavřete piškotem. Pokud máte dostatečně pevné těsto, na které se bude dobře přilepovat piškot, je tento způsob plnění rozhodně rychlejší. Další rady najdete v článku Vosí hnízda: Jak si zjednodušit jejich výrobu?
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví