Článek
Takové průměrně velké jablíčko obsahuje asi 15 gramů cukru. Půlka tabulky dobré hořké čokolády obsahuje kolem 12 gramů, jedna čokoládová tatranka asi 17 gramů.
Co když si ale k svačině uděláte smoothie z jablka, banánu, půlky manga a nějaké zeleniny? Tenhle hit zdravé výživy dodá vašemu tělu jednak spoustu vitaminů, minerálů a dalších cenných živin. Jednak také množství cukru tak za tři tatranky.
Jak to s cukrem v ovoci je? Máte se ho bát? Nebo se může neomezeně? Ptali jsme se za vás!
PhDr. Karolína Hlavatá, Ph. D. z Vím, co jím a piju
Ovoce je zdravé, o tom není sporu. Ale, jak se také říká, i dobrého pomálu. Doporučený příjem ovoce je 300 g, což jsou přibližně dva až tři kusy ovoce velikosti pěsti. U jahod a jiného drobného ovoce se za porci se považují dvě hrsti.
Ovoce představuje vedle mnoha vitaminů, minerálních látek, fyzochemikálií a vlákniny vydatný zdroj cukrů, především fruktózy a glukózy. Fruktóza má trochu odlišný metabolismus než glukóza, což je spojeno se sníženými nároky na tvorbu inzulínu po požití fruktózy.
Nicméně energetická hodnota je stejná, jako v případě glukózy. Nadbytečný příjem fruktózy vede ke zvýšené tvorbě triacylglycerolů, jejichž zvýšená hladina je rizikovým faktorem pro metabolický syndrom a kardiovaskulární onemocnění.
Vysokého příjmu fruktózy lze opět dosáhnout překvapivě snadno – stačí se snažit jíst zdravě. Ovoce ke snídani, smoothie ke svačině, dva pomeranče večer u televize, a kilogram ovoce a nálož fruktózy je na světě.
Vyšší obsah cukru mají banány, hroznové víno, meruňky, méně cukru obsahují jahody a drobné ovoce. Velké množství cukru obsahují i džusy.
Cecílie Jílková z Najím se a zhubnu
Ovocné cukry glukózu a fruktózu lze koupit i ve zpracované formě jako alternativní sladidla, která nahrazující běžný cukr. V této podobě však tyto cukry tělu spíše škodí než prospívají, a proto se jim raději vyhýbejte.
Co můžete osladit čerstvým ovocem, neslaďte ničím jiným. Za zdravé sladidlo lze také považovat kvalitní med, ani s ním byste to však neměli přehánět. Vysoké množství jakýchkoli cukrů v jídelníčku způsobuje problémy s trávením a nadváhu.
Dle mého názoru je možné denně v rámci vyváženého jídelníčku bez obav sníst asi 400 gramů ovoce. V létě spotřeba ovoce stoupá, což je v pořádku, protože současně jíte méně tučných a těžkých jídel.
Martin Kolář, specialista sportovní výživy ze Světa zdraví
U letního ovoce platí, že jej ze značné části tvoří voda, ale také spousta cukru. A to jednoduchého, tedy toho, který dokáže velmi výrazným způsobem zvednout hladinu krevního cukru.
Proto vás samotné ovoce nikdy nemůže zasytit na dlouhou dobu. Je ideální ke svačinkám, ale například v kombinaci s ořechy. Nedoporučil bych ale jíst více ovoce než 200 gramů denně.
Pro tělo je z hlediska dlouhodobé využitelnosti energie mnohem lepší zaměřit se na složité cukry, respektive složité sacharidy. Jednoduché cukry by měly v jídelníčku tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu.
Ovoce je sice nadupané vitaminy, minerálními látkami a vlákninou, ale přesto je vlastně co do výživových hodnot nedostačující. Přemíra ovoce, respektive jednoduchých cukrů, je jedním z důvodů, proč se vám nedaří hubnout, i když se jedná o zdravou potravinu.
Jaké ovoce je vaše nejoblíbenější?