Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mouku, sůl a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené máslo, vejce a vše důkladně propracujte, až vznikne koule těsta bez hrudek. Tu pak vyválejte na velikost formy (25 cm) tak, aby vznikly i okraje. Přebytečné okraje těsta seřízněte a formu dejte do chladu.
02.
Ricottu promíchejte s prolisovaným česnekem a rozšlehaným vejcem. Podle chuti ještě směs osolte a opepřete. Hotovou náplň nechte stranou. Cuketu pomocí škrabky nakrájejte na tenké plátky. Použijte spíš menší cukety, aby byly plátky široké maximálně 4 cm. Na stejně široké plátky nakrájejte i šunku.
03.
Těsto připravené ve formě na dně propíchněte na několika místech vidličkou. Pak na něj naneste ricottu a uhlaďte ji. Poté od kraje přikládejte plátky cukety spolu se šunkou do tvaru spirály. Hotový koláč osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi půl hodinky. Koláč chutná za tepla i za studena.
Jestli máte rádi slané koláče, zkuste také ten se zelím a kozím sýrem nebo cibuláč se sardinkami.