Článek
Postup
01.
Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte vejce, ovesné vločky a jemně nakrájenou cibuli a nechte asi 5 až 7 minut odležet, aby vločky provlhly.
02.
Přidejte všechno koření, tedy sůl, citronový tymián (stačí i obyčejný), trošku citronové kůry, špetku muškátového oříšku a utřený česnek.
03.
Vše promíchejte a podle potřeby přidejte ještě trochu mouky, až vznikne jednolité těstíčko hezky držící pohromadě – ideální konzistence je podobná jako u bramboráků.
04.
V pánvi rozehřejte máslo a do rozpáleného tuku lžící klaďte hromádky, které vždy rozetřete na placku. Smažte z každé strany asi 2 až 3 minuty dozlatova. Usmažené placky nechte okapat od přebytečného tuku na mřížce nebo je osušte papírovým ubrouskem.
05.
Bílý jogurt smíchejte se solí (tou spíš nešetřete), římským kmínem, a pokud máte rádi svěžejší chutě, přidejte i trochu citronové šťávy.
06.
Placky podávejte s jogurtovým dipem a zeleninovými klíčky – např. řepové, které mají krásnou barvu a svou chutí cukety perfektně doplní.
Zeleninové placky jde dělat na milion způsobů a na podzim, kdy je sklizeň spousty skvělé zeleniny, placky (a polévky) vyhlašujeme jídlem sezony. Zkuste třeba tyhle řepové karbanátky se sýrem, výborné jsou i mrkvové se sýrem feta nebo ty karbanátky z kapusty. A pokud byste přece jen rádi zůstali u cuket, tak placky v barmském stylu rozhodně stojí za vyzkoušení!