Hlavní obsah
3,3
(36)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Celé léto a ještě notný kus podzimu je ve znamení cuket. Tahle skvělá zelenina se dá přidat prakticky do čehokoliv a vždycky to stojí za to! Placky patří k oblíbeným receptům z tohoto zeleného pokladu, my jsme je tentokrát udělali s ovesnými vločkami.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na placky
  • 1 ks cukety
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 1/2 ks cibule
  • 1 špetka soli
  • 1 snítka citronového tymiánu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
K podávání
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 hrst sójových klíčků
Článek

Postup

01.

Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte vejce, ovesné vločky a jemně nakrájenou cibuli a nechte asi 5 až 7 minut odležet, aby vločky provlhly.

02.

Přidejte všechno koření, tedy sůl, citronový tymián (stačí i obyčejný), trošku citronové kůry, špetku muškátového oříšku a utřený česnek

03.

Vše promíchejte a podle potřeby přidejte ještě trochu mouky, až vznikne jednolité těstíčko hezky držící pohromadě – ideální konzistence je podobná jako u bramboráků.

04.

V pánvi rozehřejte máslo a do rozpáleného tuku lžící klaďte hromádky, které vždy rozetřete na placku. Smažte z každé strany asi 2 až 3 minuty dozlatova. Usmažené placky nechte okapat od přebytečného tuku na mřížce nebo je osušte papírovým ubrouskem.

05.

Bílý jogurt smíchejte se solí (tou spíš nešetřete), římským kmínem, a pokud máte rádi svěžejší chutě, přidejte i trochu citronové šťávy.

06.

Placky podávejte s jogurtovým dipem a zeleninovými klíčky – např. řepové, které mají krásnou barvu a svou chutí cukety perfektně doplní.

Zeleninové placky jde dělat na milion způsobů a na podzim, kdy je sklizeň spousty skvělé zeleniny, placky (a polévky) vyhlašujeme jídlem sezony. Zkuste třeba tyhle řepové karbanátky se sýrem, výborné jsou i mrkvové se sýrem feta nebo ty karbanátky z kapusty. A pokud byste přece jen rádi zůstali u cuket, tak placky v barmském stylu rozhodně stojí za vyzkoušení!

Načítám