Článek
Postup
01.
Cuketu nastrouhejte nahrubo, smíchejte se špetkou soli a nechte odstát. Zatím nakrájejte den staré pečivo na drobné kostičky a zalijte vlažnou vodou nebo mlékem, promíchejte a nechte 5 až 10 minut nasáknout.
DALŠÍ SKVĚLÉ RECEPTY BEZ MASA: SYTÉ A VÝTEČNÉ
02.
Než pečivo nasákne a cuketa pustí šťávu, připravte omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kolečka. V pánvi (nejlépe takové, kterou lze vložit do trouby) rozehřejte olej a nakrájenou zeleninu smažte na středním plameni asi 3 minuty, aby cibule lehce zezlátla a mrkev uvolnila sladkou chuť. Přidejte najemno pokrájený česnek, chvilku míchejte, aby se rozvoněl, a nakonec zalijte drcenými rajčaty. Plechovku vypláchněte – stačí asi 1/3 vody – a nalijte do pánve. Přidejte koření a nechte 2 až 3 minuty zlehka probublávat. Poté stáhněte z ohně.
03.
Troubu zapněte na 200 °C. Pokud jste připravovali omáčku v pánvi, kterou nemůžete vložit do trouby, rozprostřete omáčku do zapékací mísy.
04.
Pokračujte přípravou kuliček/noků. Cuketu zbavte tekutiny – rukama ji dobře vymačkejte a pak ji vložte k nasáklému pečivu. Přidejte vejce, rozdrobený sýr feta, nakrájený tymián, špetku soli a muškátového oříšku, krupičku a promíchejte.
05.
Z hmoty vyvalujte navlhčenými dlaněmi knedlíčky (kuličky, nočky) – množství vyjde na 8 kousků. Kuličky vložte do omáčky a pečte 30 minut.
06.
Před podáváním můžete posypat čerstvými bylinkami a zakápnout olivovým olejem.
Jak co nejlépe zužitkovat cuketovou sklizeň? Vyzkoušejte 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano!