Článek
Postup
01.
Česnek prolisujte a smíchejte s olejem či rozehřátým máslem, půl lžičkou soli a nasekanými bylinkami. Cukety omyjte a nožem do nich udělejte asi 3 mm vzdálené zářezy, které ale nedokrojte do konce, aby se cuketa nerozpadla. To nejlépe zvládnete tak, že cuketu položíte na dvě čínské hůlky, které zabrání tomu, abyste zářez dokrojili. Plátky slaniny pokrájejte na čtverečky a rozdělte je do zářezů.
02.
Pekáček vyložte pečicím papírem, cukety do něj vložte a potřete česnekovým olejem. Pomáhejte si druhou rukou, aby se olej dostal i mezi zářezy. Osolte, opepřete a přikryjte alobalem.
03.
Pečte asi 20 minut při 200 °C, poté odkryjte a ještě asi 20 minut dopečte doměkka. Na posledních 5 minut posypejte strouhaným sýrem. Stejně dobře můžete cukety připravit i přímo na grilu, kde je pečte celou dobu zabalené v alobalu. Výborné jsou hlavně ke grilovaným sýrům, ale i jen tak samotné (pro vegetariány vynechte slaninu!).
Tip: Podobně můžete připravit i brambory (této úpravě se říká hasselback), jen počítejte s podstatně delší dobou pečení.
A teď ještě nějaké to maso... Zkoukněte recepty v článku Grilovaná žebra. I s receptem na domácí BBQ omáčku nebo Pikantní grilovaný bůček.