Článek
Postup
01.
Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na směsi másla a oleje (máslo se tak nebude přepalovat), přihoďte na kostky pokrájené neoloupané cukety a nasekanou chilli papričku (můžete dát i chilli sušené nebo ho úplně vynechat) a 10 minut za občasného míchání restujte.
02.
Vmíchejte nasekaný česnek, nechte pár vteřin rozvonět, okořeňte tymiánem nebo provensálskými bylinkami, zalijte litrem vody nebo vývaru a osolte. Pod pokličkou vařte asi 15 minut doměkka.
03.
Tyčovým mixérem tekutinu rozmixujte dohladka, část cuket ale můžete dát stranou a do rozmixované polévky je vrátit, aby v ní byly i kousky.
04.
Vmíchejte nastrouhaný sýr (Gran Moravia, Grana Padano, Parmigiano-Reggiano), kysanou nebo 30% smetanu a dochuťte čerstvě mletým pepřem, nejlepší je bílý.
Tip: Pro hezčí barvu přihoďte hrst mrazeného hrášku a pro sofistikovanější chuť ještě před vývarem přilijte deci bílého vína a nechte odpařit. Podávejte s opečeným bílým chlebem.
Dokud je sezona, připomínám dva oblíbené cuketové recepty: zkusíte cukeťáky nebo sýrovou pomazánku s česnekem a cuketou, která je božská na topinky k vínu? Zkuste i další recepty s cuketou!