Článek
Postup
01.
Omyté, ale neoloupané cukety (zhruba 4 střední kusy, žluté či zelené) na jemno nastrouhejte a nechte v cedníku pustit šťávu, než si připravíte zbytek.
02.
Na jemno pokrájenou cibuli orestujte se špetkou chilli na troše oleje, másla nebo sádla. Sýr taktéž nastrouhejte na jemno. Bylinky (např. čerstvé oregano a petržel) nasekejte.
03.
Cukety teď opravdu co nejpečlivěji vyždímejte (šťávu použijte do polévky, smoothie nebo k vaření těstovin či rýže), jinak bude nádivka příliš mokrá. Smíchejte je s orestovanou cibulkou, sýrem, prolisovaným česnekem, vajíčky, moukou, jedlou sodou, bylinkami a majoránkou a pořádně osolte a opepřete.
04.
Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte směs při 180 °C asi 40 minut, jestli je nádivka hotová, poznáte tak, že do těsta zapíchnete špejli, která zůstane po vytažení suchá. Obecně platí, že čím nižší vrstva těsta bude, tím lépe a rychleji se nádivka propeče. Pokud by se vám zdálo, že na povrchu moc zlátne a uvnitř je stále nedopečená, přikryjte celý plech alobalem. Nádivka se krájí nejlépe až po vychladnutí, ale to se snadněji radí, než dodržuje...
Tip: Dejte stranou několik koleček cukety i cibule (já použila červenou), kterými těsto před pečením ozdobte. Bílky můžete oddělit a vmíchat je pro nadýchanější nádivku v podobě sněhu nebo do těsta přidat sušená rajčata, kousky uzeniny či naloženou kapii.
Máte svůj vlastní recept, jak zpracovat velké množství cuket? Prozraďte nám ho!