Článek
Postup
01.
Přerostlé cukety oloupejte, podélně rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Pokud máte menší pevné kusy, tento krok vynechejte a ponechte slupku i vnitřek. Celkově budete potřebovat zhruba 2 kila dužiny. Pokrájejte ji na kostky, česnek a chilli nasekejte nahrubo. Můžete je ale dát i sušené.
02.
Cuketu a všechny další suroviny dejte do velkého hrnce, přiveďte k varu a asi hodinu za občasného míchání povařte doměkka. Pokud by se směs přichytávala, podlévejte vodou. Nechte trochu vychladnout a poté tyčovým mixérem rozmixujte na požadovanou strukturu.
03.
Mezitím si vyvařte sklenice i víčka, hořčici znovu ohřejte a plňte ji do sklenic tak, abyste nekápli na hrdlo. Ihned zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
04.
Takto připravená hořčice vydrží zhruba měsíc, pro jistotu ji mějte v chladu. Pro delší trvanlivost skleničky ještě 15 minut sterilujte: ve velkém hrnci je zalijte vodou tak, aby byly celé ponořené, přiveďte k varu a 15 minut nechte mírně probublávat (stačí 90 %).
Tip
Kromě toho, že je kurkuma super zdravá, dodává hořčici i hezčí barvu. Podobně můžete nicméně přidat i čerstvá rajčata nebo papriky, někdo dává i cibuli.
V sezoně si připravte i domácí kečup, zavařené lečo nebo pikantní cuketové čatní.