Hlavní obsah
3,0
(635)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pokud cukety pěstujete, nejspíš už je s větším či menším úspěchem pašujete do téměř každého jídla. Jak je ale uchovat i na další měsíce? Vyzkoušejte cuketovou hořčici! Není tak pálivá jako ta klasická a poslouží i jako prima pozornost, až půjdete k někomu na grilování nebo táborák.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 skleniček
  • 2 kg cukety
  • 1 palice česneku
  • 2 ks chilli papričky
  • 120 ml octa 8%
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžíce mleté kurkumy
  • 80 g cukru krupice
  • 120 g hořčičných semínek
  • 40 g soli
Článek

Postup

01.

Přerostlé cukety oloupejte, podélně rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Pokud máte menší pevné kusy, tento krok vynechejte a ponechte slupku i vnitřek. Celkově budete potřebovat zhruba 2 kila dužiny. Pokrájejte ji na kostky, česnek a chilli nasekejte nahrubo. Můžete je ale dát i sušené.

02.

Cuketu a všechny další suroviny dejte do velkého hrnce, přiveďte k varu a asi hodinu za občasného míchání povařte doměkka. Pokud by se směs přichytávala, podlévejte vodou. Nechte trochu vychladnout a poté tyčovým mixérem rozmixujte na požadovanou strukturu.

03.

Mezitím si vyvařte sklenice i víčka, hořčici znovu ohřejte a plňte ji do sklenic tak, abyste nekápli na hrdlo. Ihned zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

04.

Takto připravená hořčice vydrží zhruba měsíc, pro jistotu ji mějte v chladu. Pro delší trvanlivost skleničky ještě 15 minut sterilujte: ve velkém hrnci je zalijte vodou tak, aby byly celé ponořené, přiveďte k varu a 15 minut nechte mírně probublávat (stačí 90 %).

Tip

Kromě toho, že je kurkuma super zdravá, dodává hořčici i hezčí barvu. Podobně můžete nicméně přidat i čerstvá rajčata nebo papriky, někdo dává i cibuli.

V sezoně si připravte i domácí kečup, zavařené lečo nebo pikantní cuketové čatní.

Načítám