Článek
Postup
01.
Neoloupanou cuketu a oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V kameninové nádobě nebo porcelánové míse dobře promíchejte se solí. Nádobu přetáhněte fólií a zeleninu nechte macerovat do druhého dne.
02.
Druhý den směs po částech propláchněte v jemném cedníku pod studenou vodou, abyste ji zbavili soli. Propláchnutou zeleninu vymačkejte a přesuňte do kastrolu.
03.
Maizenu promíchejte s trochou studené vody. Spolu se všemi ostatními přísadami (semínka Jitka radí celerové nebo libečkové) přidejte k cuketě. Zeleninu vařte na mírném plameni asi 30 minut, a je-li třeba, podlévejte ji vodou, aby směs zůstala vláčná a nepřipalovala se. Pak ji přesuňte do vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu.
04.
Tato pikantní chuťovka se hodí k masu, karbanátkům všeho druhu, někdo si ji maže i na chleba s máslem a přidává se i do pokrmů z jedné pánve nebo falešných rizot z nejrůznějších zrnin. Koření můžete různě obměňovat, cuketu případně namíchat třeba s dýní.
Jestli máte zahrádku, čeká vás grilovací sezona. V tom případě si potřebujete připomenout, jak marinovat maso, jak ryby a jak sýry. Každé chce svoje. A co dál? Vyberte si z našich receptů, co připravit z cukety!