Hlavní obsah
3,5
(142)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tradiční francouzský dezert vyzdvihuje zdánlivě obyčejné palačinky lahodným karamelovo-pomerančovým sirupem. Hotové jsou během pár minut, tak zkuste tuhle léty ověřenou klasiku také ochutnat!

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Palačinky
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 60 g polohrubé mouky
  • 120 ml mléka
  • 1 ks tuku
Sirup
  • 30 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 ks pomeranče
  • 50 ml pomerančového likéru
Článek

Postup

01.

Všechny ingredience na palačinky prošlehejte (mouku můžete dát klidně hladkou), a pokud máte čas, nechte asi 20 minut odležet, s těstem se pak bude lépe pracovat a palačinky se nebudou trhat.

02.

Mezitím nechte zkaramelizovat cukr s máslem, přilijte vymačkanou pomerančovou šťávu a podle chuti i trošku ostrouhané kůry (když jí je moc, nebo použijete i bílou část, může být hořká) a nechte pár minut provařit do zhoustnutí. Pár vyloupaných dílků pomeranče můžete přidat do sirupu na závěr.

03.

Na máslem nebo olejem potřené pánvi usmažte čtyři palačinky.

04.

Usmažené palačinky složte napůl a ještě jednou napůl do šátečku a nechte prohřát v sirupu. Nyní se rozhodněte, jestli alkohol vmícháte přímo k sirupu, nebo budete dezert zapalovat. V tom případě vše přelijte panákem likéru Grand Marnier, Cointreau či jiného likéru typu triple sec, případně i koňakem nebo brandy, a opatrně zapalte.

Tip

Omáčku dochuťte trochou citronové šťávy, dodá jí příjemný šmrnc.

Máte radši palačinky na slano nebo na sladko?

Načítám