Článek
Začneme hned dobrou zprávou - špenát je chudý na kilokalorie, v šálku vařeného špenátu najdete jen 41 kcal! Můžete jej tedy sníst poměrně dost, zasytit se a přitom hubnout. Udržuje hladinu cukru v krvi stabilní, a tím omezuje chuť k jídlu a brání přejídání.
Kromě toho celkově zlepší vaše zdraví. Studie ukazují, že jeho každodenní konzumace v dlouhodobém horizontu prospívá trávení a zabraňuje zácpě. Posiluje také sliznice, dýchací systém a močový trakt, což pomáhá bojovat s infekcemi.
Zabraňuje nemocem a chrání kosti
Vzhledem k mimořádnému složení má špenát veliký potenciál uchránit vás řady nemocí. Potírá záněty a reguluje krevní tlak, čímž snižuje riziko srdečních chorob. Vláknina, kyselina listová a vitaminy C a A, které se ve špenátu nacházejí, bojují proti rakovině tlustého střeva a prsu.
Vápník ve špenátu posiluje kosti a eliminuje riziko zlomenin. „Špenát ale současně obsahuje kyselinu šťavelovou, která snižuje vstřebatelnost vápníku,“ podotýká Monika Tělupilová, výživová poradkyně z Brna. Proto je vhodné do jídla se špenátem přidat ještě zdroj vápníku živočišného, třeba trochu jogurtu, zakysané smetany nebo strouhaného sýru.
Zlepšuje zrak i pleť
Trápí vás špatný zrak? Třeba najdete lék ve špenátu. Alespoň částečně. Vyniká totiž mimořádně vysokým obsahem vitaminu A, který se ve špenátu vyskytuje ve formě beta-karotenu. Ten pomáhá v prevenci onemocnění sítnice. „Aby vaše tělo beta-karoten lépe vstřebalo, podávejte špenát s kapkou kvalitního nenasyceného tuku,“ radí Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy. Vhodný je olej lněný, řepkový, slunečnicový nebo z ořechů. Díky luteinu pomáhá předcházet šedému zákalu.
Kromě zraku pečuje vitamin A i o hydrataci pokožky, čímž ji chrání před vysoušením. O její zdravý vzhled a pružnost se starají antioxidanty, které špenát obsahuje. O vypínání pokožky a eliminaci vrásek zase pečuje kolagen, jehož produkci špenát v těle hojně podporuje.
Pepek Námořník se trochu spletl
Pepek Námořník se špenátem ládoval hlavně kvůli množství železa, které obsahuje. Dnes už se ale ví, že měl mylné informace, které vznikly posunutím desetinné čárky, a špenátu obsahu železa dosti přidaly.
Jak zmiňuje Monika Tělupilová, železo se z rostlinných zdrojů vstřebává méně než z živočišných produktů, takže ani v tomto ohledu není špenát žádné „železové terno“. Abychom mu ale zase nekřivdili úplně: „Tmavé listy obsahují vitamin K. Ten je potřeba pro krevní srážlivost a může hrát roli v udržování zdravých kostí,“ říká Radka Pamětická.
Kolik špenátu denně je ideál?
Pokud chcete těžit ze všeho, co špenát nabízí, měli byste si jej dopřávat denně. Vařeného postačí půl šálku, čerstvého plný šálek. Je přitom jedno, zda zvolíte špenát klasický, nebo jeho „baby“ verzi – složení je shodné. V případě, že ho tepelně upravujete, byste si ale měli dát pozor na to, abyste ho nerozvařili. Mohl by tak přijít o vitaminy B. Ty se zachovají při vaření v páře, nebo rychlém restování.
Tak teď už zařadíte špenát do svého jídelníčku? A víte, proč byste měli pravidelně jíst dýni?