Hlavní obsah
3,1
(179)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Coq au vin neboli kohout na víně je ve Francii naprostá klasika. A když ho trochu upravíme pro naše podmínky, můžete si tohle voňavé šťavnaté maso s výraznou omáčku na zeleninovo-slaninovém základu dopřát kdykoli i u nás.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks kuřecích čtvrtek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 150 g slaniny
  • 6 ks šalotky
  • 3 ks mrkve
  • 1/4 ks celeru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 3 listy bobkového listu
  • 1 svazek listové petržele
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 stroužky česneku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 750 ml červeného vína
  • 100 g žampionů
Článek

Postup

01.

Do receptu sice správně patří kohout, ale vystačíte si samozřejmě i s kuřetem, kterému navíc stačí podstatně kratší doba vaření. Na 4 velké porce použijte 4 čtvrtky, nebo podobné množství paliček či horních nebo spodních stehen.

Foto: Eva Malúšová

Tradičně se používá kohout, ale nic nezkazíte ani kuřecími čtvrtkami. Slanina pak omáčce i masu dodá šťavnatost a jemně uzenou vůniFoto: Eva Malúšová

02.

Maso z obou stran osolte, opepřete a dozlatova opečte na asi 3 lžících rozpáleného oleje. Mezitím si očistěte a nakrájejte zeleninu. Kuře vyndejte, do hrnce vhoďte na kostičky pokrájenou slaninu (nejlépe libovější kusy) a nechte ji na mírném ohni pustit tuk. Pokud by ho bylo moc, část slijte a použijte na závěrečné opečení žampionů.

Foto: Eva Malúšová

Osolené a opepřené kuře z obou stran dozlatova opečte a ve výpeku pak nechte pomalu vyškvařit slaninuFoto: Eva Malúšová

03.

K lehce opečené slanině přidejte najemno pokrájené šalotky (nebo 2 cibule) a na kostičky připravenou mrkev a celer. Zeleninu asi 10 minut opékejte, pak přidejte nasekaný česnek, protlak, několik snítek čerstvé petržele a tymiánu, bobkový list a malou lžičku soli.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím si pokrájejte šalotku nebo cibuli, mrkev a celerFoto: Eva Malúšová

04.

Přidejte víno a do hrnce vraťte maso. Pokud by nebylo ponořené, přilijte ještě trochu vody. Povařte zakryté asi 40 minut do změknutí (pokud jste sehnali kohouta, doba bude zhruba dvojnásobná).

Foto: Eva Malúšová

Množství vína se nelekejte, omáčka je s ním výrazná, ale opravdu skvostnáFoto: Eva Malúšová

05.

Mezitím očistěte, naplátkujte a na slitém výpeku nebo zbylém oleji dozlatova opečte žampiony. Vmíchejte do omáčky, ze které jste vyndali bobkové listy a větvičky od petržele a tymiánu. Pokud by byla moc tekutá, nechte ji ještě chvíli bez pokličky povařit, aby zhoustla. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo čerstvou bagetou.

Foto: Eva Malúšová

My ke kuřeti měli šťouchané brambory, ale dát si můžete i jen bagetu a trochu salátuFoto: Eva Malúšová

Tip: Coq au vin je vlastně drůbeží obdoba bourguignonu. Zkuste i toto (tentokrát) zvěřinové ragú podle blogerky Pavlíny „Mlsné kočky“!

Vaříte s vínem? A přidáváte ho někdy i do jídla?

Související témata:

Načítám