Článek
Postup
01.
Do receptu sice správně patří kohout, ale vystačíte si samozřejmě i s kuřetem, kterému navíc stačí podstatně kratší doba vaření. Na 4 velké porce použijte 4 čtvrtky, nebo podobné množství paliček či horních nebo spodních stehen.

Tradičně se používá kohout, ale nic nezkazíte ani kuřecími čtvrtkami. Slanina pak omáčce i masu dodá šťavnatost a jemně uzenou vůniFoto: Eva Malúšová
02.
Maso z obou stran osolte, opepřete a dozlatova opečte na asi 3 lžících rozpáleného oleje. Mezitím si očistěte a nakrájejte zeleninu. Kuře vyndejte, do hrnce vhoďte na kostičky pokrájenou slaninu (nejlépe libovější kusy) a nechte ji na mírném ohni pustit tuk. Pokud by ho bylo moc, část slijte a použijte na závěrečné opečení žampionů.

Osolené a opepřené kuře z obou stran dozlatova opečte a ve výpeku pak nechte pomalu vyškvařit slaninuFoto: Eva Malúšová
03.
K lehce opečené slanině přidejte najemno pokrájené šalotky (nebo 2 cibule) a na kostičky připravenou mrkev a celer. Zeleninu asi 10 minut opékejte, pak přidejte nasekaný česnek, protlak, několik snítek čerstvé petržele a tymiánu, bobkový list a malou lžičku soli.

Mezitím si pokrájejte šalotku nebo cibuli, mrkev a celerFoto: Eva Malúšová
04.
Přidejte víno a do hrnce vraťte maso. Pokud by nebylo ponořené, přilijte ještě trochu vody. Povařte zakryté asi 40 minut do změknutí (pokud jste sehnali kohouta, doba bude zhruba dvojnásobná).

Množství vína se nelekejte, omáčka je s ním výrazná, ale opravdu skvostnáFoto: Eva Malúšová
05.
Mezitím očistěte, naplátkujte a na slitém výpeku nebo zbylém oleji dozlatova opečte žampiony. Vmíchejte do omáčky, ze které jste vyndali bobkové listy a větvičky od petržele a tymiánu. Pokud by byla moc tekutá, nechte ji ještě chvíli bez pokličky povařit, aby zhoustla. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo čerstvou bagetou.

My ke kuřeti měli šťouchané brambory, ale dát si můžete i jen bagetu a trochu salátuFoto: Eva Malúšová
Tip: Coq au vin je vlastně drůbeží obdoba bourguignonu. Zkuste i toto (tentokrát) zvěřinové ragú podle blogerky Pavlíny „Mlsné kočky“!
Vaříte s vínem? A přidáváte ho někdy i do jídla?