Článek
Postup
01.
Do receptu sice správně patří kohout, ale vystačíte si samozřejmě i s kuřetem, kterému navíc stačí podstatně kratší doba vaření. Na 4 velké porce použijte 4 čtvrtky, nebo podobné množství paliček či horních nebo spodních stehen.
02.
Maso z obou stran osolte, opepřete a dozlatova opečte na asi 3 lžících rozpáleného oleje. Mezitím si očistěte a nakrájejte zeleninu. Kuře vyndejte, do hrnce vhoďte na kostičky pokrájenou slaninu (nejlépe libovější kusy) a nechte ji na mírném ohni pustit tuk. Pokud by ho bylo moc, část slijte a použijte na závěrečné opečení žampionů.
03.
K lehce opečené slanině přidejte najemno pokrájené šalotky (nebo 2 cibule) a na kostičky připravenou mrkev a celer. Zeleninu asi 10 minut opékejte, pak přidejte nasekaný česnek, protlak, několik snítek čerstvé petržele a tymiánu, bobkový list a malou lžičku soli.
04.
Přidejte víno a do hrnce vraťte maso. Pokud by nebylo ponořené, přilijte ještě trochu vody. Povařte zakryté asi 40 minut do změknutí (pokud jste sehnali kohouta, doba bude zhruba dvojnásobná).
05.
Mezitím očistěte, naplátkujte a na slitém výpeku nebo zbylém oleji dozlatova opečte žampiony. Vmíchejte do omáčky, ze které jste vyndali bobkové listy a větvičky od petržele a tymiánu. Pokud by byla moc tekutá, nechte ji ještě chvíli bez pokličky povařit, aby zhoustla. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo čerstvou bagetou.
Tip: Coq au vin je vlastně drůbeží obdoba bourguignonu. Zkuste i toto (tentokrát) zvěřinové ragú podle blogerky Pavlíny „Mlsné kočky“!
Vaříte s vínem? A přidáváte ho někdy i do jídla?